Pana duminica mai eram doar 18,7 milioane de romani

×
Codul embed a fost copiat

Potrivit legii, 31 octombrie este ultima zi de recensamant. Si totusi, cei de la Statistica n-au pus capat jocului. Pana la miezul noptii, numaratoarea continua pentru ca, in 7 din 10 localitati, recenzarea nu s-a incheiat, iar Bucurestiul este codas.

Oficial, luni este ultima zi de recensamant, iar in unele zone din Capitala nici urma de recenzor.

Unii sunt calmi, insa cei mai multi dintre locuitorii sectorului 1 se declara enervati de bulibaseala numita recensamant. Oamenii se tem de amenzile pe care ar putea sa le incaseze ei din cauza altora. Exista si categoria celor care n-au vrut sa riste si au luat primariile cu asalt. 

Recensamantul, pe romaneste. Recenzorii completeaza "din burta", chiar daca risca inchisoarea

Printre acestia si cantareata de muzica populara Aneta Stan. Se pare ca teama asta i-a insotit pe unii pana la ghiseu.

Citește și
Vergil Voineagu
Ce intrebari sunt optionale la Recensamant si de ce? Nici seful INS nu stie: "Nu, deci... e... daca"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Cele mai putine date au fost colectate din Bucuresti. Urmeaza orasele Galati, Iasi si Tulcea. In cele 11 zile de cand a inceput numaratoarea 18.710.326 milioane de romani chestionati. Discutam despre 94% din populatia tarii.

Recensamantul descopera internetul. Cum te recenzezi singur, semi-online. Comparatie cu Ungaria

In cadrul procedurii de recenzare au aparut mai multe probleme, printre care cea legata de obligativitatea declararii Codului Numeric Personal de catre persoanele recenzate.

Astfel, in 22 octombrie, la doua zile dupa inceperea recensamantului, purtatorul de cuvant al Institului National de Statistica, Vladimir Alexandrescu, declara ca persoanele care refuza sa-si declare Codul Numeric Personal (CNP) la recensamant pot fi inregistrate si fara acesta si nu risca absolut nicio sanctiune.

Trei zile mai tarziu, Ministerul Administratiei si Internelor preciza ca, in cadrul procesului de recenzare, colectarea CNP-ului este stipulata prin Legea 170/2011 privind aprobarea OUG 34/2011 pentru modificarea si completarea OG 36/2007 privind efectuarea Recensamantului Populatiei si al Locuintelor din Romania in anul 2011.

Astfel, articolul 2, alineatul 1 prevede ca "persoanele sunt sunt obligate sa furnizeze, pe propria raspundere, persoanelor care efectueaza inregistrarea in formularele de recensamant datele si informatiile prevazute in programul de recensamant", iar "nerespectarea prevederilor alin. (1)atrage raspunderea contraventionala a celor vinovati", arata MAI.

Miercuri, intr-o conferinta de presa, seful INS, Vergiliu Voineagu, afirma ca declararea CNP-ului la recensamant este obligatorie si ca discutiile privind lipsa sanctiunilor daca aceasta informatie nu este furnizata au fost generate de purtatorul de cuvant al INS, "pregatit insuficient", care a fost destituit.

Voineagu a spus ca, in acest context, institutia a revenit si a subliniat ca declararea CNP-ului este obligatorie. El a precizat ca persoanele care refuza sa-si declare CNP-ul la recensamant vor fi amendate conform legii, iar cei care nu l-au declarat ca urmare a balbei purtatorului de cuvant al INS vor trebui sa-l declare la o doua vizita a recenzorilor.

Intrebat daca persoanele care nu au dat CNP-ul nu vor mai fi gasite acasa la domiciliu, Voineagu a raspuns ca si acestea vor fi amendate.

Dupa aceste declaratii, presedintele Institutului National de Statistica a fost chemat la Guvern pentru a prezenta ministrilor, in sedinta de miercuri, explicatii privind problemele aparute in derularea recensamantului si a fost amenintat de premierul Emil Boc cu demiterea daca situatia nu este remediata, declarau pentru MEDIAFAX surse oficiale.

Potrivit acestora, premierul a transmis ca este extrem de nemultumit de modul in care recensamantul a fost organizat si desfasurat pana in prezent si l-a amenintat pe presedintele INS ca va fi demis daca problemele nu vor fi remediate.

"Ceea ce s-a intamplat este forma suprema a incompetentei", i-a spus Boc lui Voineagu, cerandu-i ca problema CNP-urilor sa fie remediata cu "minim de disconfort", au relatat sursele prezente la discutie.

Sursele citate au mai spus ca Guvernul ia in calcul o eventuala prelungire a perioadei in care trebuie realizat recensamantul populatiei si locuintelor, daca datele pe care conducerea Institutului National de Statistica trebuie sa le prezinte pana cel tarziu vineri vor indica o depasire a termenului legal.

Pana luni dupa-amiaza nu a fost anuntata o decizie privind prelungirea perioadei de recenzare.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Recensamantul, pe romaneste. Recenzorii completeaza
Recensamantul, pe romaneste. Recenzorii completeaza "din burta", chiar daca risca inchisoarea

Cu 3 trei zile inainte de incheierea recensamantului, autoritatile dau zor. Degeaba am spune. Practic recenzorii care s-au miscat greu ingrasa porcul in ajun.

Ce intrebari sunt optionale la Recensamant si de ce? Nici seful INS nu stie:
Ce intrebari sunt optionale la Recensamant si de ce? Nici seful INS nu stie: "Nu, deci... e... daca"

Am tot incercat sa aflam daca riscam amenda in cazul in care nu ne declaram religia, etnia si limba materna.

Seful balbelor de la INS admite haosul:
Seful balbelor de la INS admite haosul: "Bucurestenii isi lasa CNP-urile pe usi de frica amenzilor"

Sperand ca vor reusi sa termine la timp recensamantul, adica pe 31 octombrie, oficialii ii invita pe bucuresteni sa completeze singuri chestionarele, pe internet.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.