Recensamantul descopera internetul. Cum te recenzezi singur, semi-online. Comparatie cu Ungaria

×
Codul embed a fost copiat

Institutul National de Statistica ne demonstreaza ca recensamantul merge asa cum a pornit, cu stangul. Am fost anuntati acum ca bucurestenii se pot recenza on-line.

Ca sa aflam ca de fapt este vorba despre o operatiune semi-online. Putem doar printa formularele care trebuie completate oricum cu pixul si daca se strecoara o greseala, recenzorul revine in vietile noastre.

Evident ca nimeni nu raspunde la intrebarea de ce nu a existat optiunea "pe internet" inca de la inceput?

Institutul de Statistica le propune bucurestenilor 3 variante de autorecenzare: iat-o pe prima.

Intram pe site, scoatem formularele la imprimanta si incepem sa le completam cu un pix. Apoi le introducem intr-un plic. Cu plicul valoros, in care se presupune ca ar fi toatele datele noastre personale, ne deplasam la posta si il trimitem catre sediul primariei de care apartinem. Costurile le suportam evident, noi.

Citește și
Recensamant chinezi
Cum reactioneaza chinezii din Romania cand aud de "cesentamant". Vezi chinul recenzorilor
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Asadar on-line inseamna ca intram pe recensamantromania.ro si imprimam intrebarile. Asta daca avem si noroc. Programul implementat in graba nu e pus la punct. Cel putin asta arata si demonstratia facuta la Institut.

Iata si varianta 2:

Trecem peste primii pasi care sunt identici si ajungem din nou cu formularele completate in mana. De data aceasta le putem trimite edililor prin fax. Asadar scutim timp pentru ca nu mai mergem la posta.

Iata si varianta 3 singura care apeleaza la tehnologia moderna.

Dupa ce am raspuns, chestionarele pot fi scanate, asta evident daca avem un scaner, si trimise pe mailul primariei.

Daca alegeti una dintre cele 3 variante trebuie neaparat sa anuntati primaria de sector de care apartineti. Atentie, insa! Daca veti face greseli in formulare, inarmati-va cu rabdare: o luam de la capat. De aceasta data prin metoda clasica. Recenzorul va suna la usa pana cand va gaseste.

"Recenzorul are posibilitatea dupa terminarea perioadei de inregistrare sa revina eventual la gospodaria respectiva sa mai ceara niste informatii suplimentare. Este semi-online asa cum v-am spus, nu am fost pregatiti cu asa ceva, admite Stefan Trica, director la Directia Recensaminte din INSSE..

Asa este din pacate, o astfel de metoda trebuia implementata inainte de inceperea recensamantului.

Asa cum fac acum ungurii, care au gasit o metoda nonconformista ca sa-i informeze pe cetateni despre importanta recenzarii on-line. Iata un clip care arata ca vizita unui recenzor poate pica intr-un moment nepotrivit.

Deocamdata recensamantul on-line este valabil doar pentru Bucuresti, unde nici 60% dintre locuinte nu au fost recenzate.

Si totusi daca pana sambata lucrurile merg bine pe internet, statisticienii ar putea extinde masura in Ilfov si Constanta acolo unde ritmul de numarare a cetatenilor este lent.

Si asta si pentru ca la sute de mii de romani recenzorii trebuie sa se intoarca pentru a le lua CNP-ul - obligatoriu.

Asadar daca in privinta Codului Numeric Personal lucrurile sunt clare in ceea ce priveste etnia, religia si limba materna inca exista nelamuriri. Chiar daca legea le numeste intrebari cu raspunsuri obligatorii, cei de la Institutul de Statistica decid cu de la ei putere ca nu sunt.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Seful balbelor de la INS admite haosul:
Seful balbelor de la INS admite haosul: "Bucurestenii isi lasa CNP-urile pe usi de frica amenzilor"

Sperand ca vor reusi sa termine la timp recensamantul, adica pe 31 octombrie, oficialii ii invita pe bucuresteni sa completeze singuri chestionarele, pe internet.

Cum reactioneaza chinezii din Romania cand aud de
Cum reactioneaza chinezii din Romania cand aud de "cesentamant". Vezi chinul recenzorilor

Recensamantul inseamna si un sir lung de probleme pe care, din pacate, statisticienii nu le-au intuit si le descopera pe parcurs.

Marea brambureala nationala. Interviu halucinant la Stirile ProTV cu seful de la Recensaminte
Marea brambureala nationala. Interviu halucinant la Stirile ProTV cu seful de la Recensaminte

O intrebare simpla, privind obligativitatea de a raspunde la anumite intrebari de la recensamant, l-a facut pe Stefan Trica, directorul Directiei Recensaminte de la INS, sa se piarda cu firea. Oficialul a ramas fara cuvinte, cu exceptia unui "Mda...".

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.