Recensamantul, aruncat in ridicol de subiectul CNP. Singurii care au de castigat sunt recenzorii

×
Codul embed a fost copiat

Suntem martori stupefiati la un haos total in recensamant, uriasa operatiune care ar trebui, teoretic, sa puna ordine in lucruri.

Directorul de comunicare al Institutului National de Statistica a fost destituit. El este considerat vinovat pentru balbele si incoerentele privind subiectul "Codul numeric personal".

Concret, acum CNP-ul redevine obligatoriu, iar acest nou anunt anuleaza deciziile din weekend, care permiteau inregistrarea oamenilor si fara aceasta informatie.

Asistam asadar la un du-te vino pe banii statului, care arunca in ridicol intreaga actiune. Si o transforma in debandada, pentru ca romanii - recenzori sau recenzati - nu mai inteleg nimic.

Este babilonie in toata tara! Recenzori care nu mai cer CNP-ul, oameni care nu vor sa-l dea si cetateni care se tem sa se mai implice in recensamint. Asa arata o operatiune pe care o platim cu 50 de milioane de euro. Dam peste situatii incredibile, la tot pasul.

Citește și
recensamant
Unul din 3 romani a fost deja "numarat". Recensamantul starneste inca teama de a divulga CNP-ul
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Situatii ridicole se petrec si la aceasta ora in milioane de locuinte. Cei care au fost luati in calcul fara CNP se trezesc din nou cu recenzorul la usa. Perfect de inteles, tot mai multi refuza interviurile.

Iata o intrebare la care insusi presedintele Institutului National de Statistica NU a fost capabil sa raspunda: "Ce se intampla cu oamenii ale caror CNP-uri nu au fost sau nu vor fi inregistrate?"

Asadar, ei gresesc si noi platim. Evident ca nimeni nu este in stare sa spuna si cum vor fi date aceste amenzi.

Singurul lucru cert este ca tap ispasitor pentru situatie a fost gasit directorul de comunicare al Institutului National de Statistica. Si asta pentru ca Vladimir Alexandrescu ne-a dat, in ultimele zile, vesti confuze.

Asa a aparut in loc de CNP coloana "Nu doreste". Iar o zi mai tarziu s-a mers pana acolo incat si cei care si-au dat CNP-ul puteau sa-l stearga. Timp de patru zile, 120.000 de recenzori au lucrat asa. Pana ieri si azi, cand s-a schimbat modificarea: CNP-ul e obligatoriu!

Asadar, timp pierdut si bani aruncati pe fereastra, pentru ca vizitele repetate la aceleasi adrese inseamna automat prelungirea recensamantului.

Adica bani in plus pentru cei 120.000 de recenzori. Fiecare zi de recensamant adaugata poate inseamna o gaura de 1,4 milioane de euro in bugetul statului. Asadar, riscam amenzi daca nu dam CNP-ul.

Ultimele date arata ca pana acum, 56% dintre locuinte au fost recenzate. Asta inseamna ca aproape 12 milioane de oameni au fost numarati pana la aceasta ora. Nu stim insa la cati dintre ei recenzorii trebuie sa se intoarca pentru a cere din nou CNP-ul. Si n-ar fi de mirare ca in ritmul acesta recensamantul sa fie intarziat in unele zone.

Iar asta se intampla mai ales in orasele mari. In Capitala, de pilda, mai putin de jumatate dintre oameni au fost recenzati. Cam aceeasi situatie o intalnim si in Constanta si in Sibiu.

In afara problemei codului numeric personal, multi romani isi pun in continuare problema increderii in cei care le intra in case si pleaca din ele cu informatii dintre cele mai personale.

Institutul National de Statistica a alcatuit trei chestionare in care dati informatii despre viata dumneavoastra si despre problemele de sanatate. Toate acestea sunt anexate codului numeric personal - codul unic al fiecarei persoane, care o insoteste de la nastere si pana la moarte.

Legea spune ca "in vederea asigurarii exhaustivitatii inregistrarii persoanelor si a calitatii datelor, la recensamant sunt inregistrate si utilizate codul numeric personal, precum si etnia, religia si limba materna".

Asadar, CNP-ul este obligatoriu si "constituie contraventie refuzul furnizarii personalului de recensamant a informatiilor prevazute in programul de inregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete".

Mai exact, contraventiile se sanctioneaza cu amenda de la 1500 la 4.500 de lei.

Romanii se tem de faptul ca informatiile cerute de stat s-ar putea pierde, ar putea fi furate si intr-un final, ar fi folosite de persoane rau voitoare.

Neincrederea este alimentata de cererea de informatii personale de tipul: Aveti greutati de concentrare?, La ce firma lucrati? sau Cum se numeste institutia de invatamant absolvita?.

Haosul din jurul recensamantului ii face pe multi sa il conteste. Cei vizati sunt recenzorii care le dau informatii contradictorii oamenilor.

Legea privind accesul la datele persoanle spune ca recenzorul trebuie sa prezinte "suficiente garantii in ceea ce priveste masurile de securitate tehnica si organizatorice". Adica trebuie sa stie ce ai voie si ce nu sa omiti in chestionar si ce risti daca faci asta.

Asadar, legislatia este clara, insa cei responsabili se contrazic in aceea ce priveste modul de aplicare.

Reprezentantii organizatiilor pentru apararea drepturilor omului pornesc de la premisa ca ar trebui sa avem incredere in institutiile statului.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Declararea CNP-ului la recensamant ESTE obligatorie. Purtatorul de cuvant al INS a fost demis
Declararea CNP-ului la recensamant ESTE obligatorie. Purtatorul de cuvant al INS a fost demis

Presedintele Institutului National de Statistica, Vergiliu Voineagu, a anuntat ca purtatorul de cuvant al INS a gresit atunci cand a spus ca declararea CNP-ului la recensamant NU este obligatorie, astfel ca a fost demis.

Unul din 3 romani a fost deja
Unul din 3 romani a fost deja "numarat". Recensamantul starneste inca teama de a divulga CNP-ul

Oamenii se tem in continuare sa dea informatii personale unor necunoscuti. Ca sa nu compromita aceasta actiune importanta pentru viitoarele programe sociale si economice ale tarii, INS anunta ca CNP-ul nu e obligatoriu.

Intrebarile care nu se regaseau in formulare si care au starnit scandal in a treia zi de recensamant
Intrebarile care nu se regaseau in formulare si care au starnit scandal in a treia zi de recensamant

In a treia zi de recensamant apar si scandalurile. In Focsani, un recenzor a fost nevoit sa sune la 112 pentru ca un cetatean nu l-a mai lasat sa plece, desi terminasera de completat formularele.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.