"Sanatatea nu vine din pastile". Cine sunt parintii care se opun vaccinarii intr-o Romanie ajunsa cu imunizarea sub 70%
Vaccinarea copiilor va fi obligatorie. Proiectul de lege, la care lucreaza specialisti din Ministerul Sanatatii, a starnit deja reactii dure, din partea celor care sunt anti-imunizare.
Masura este insa una vitala, sustin autoritatile din sanatate. Si vine intr-un moment in care vaccinarea impotriva bolilor grave a scazut, in unele zone, chiar si sub 70%. Asta desi Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda imunizarea in 95% din cazuri, daca nu vrem sa avem de-a face cu epidemii.
Zsofi este unul dintre parintii care refuza vaccinarea. Mama de tripleti, femeia sustine ca in urma vaccinului impotriva rujeolei, rubeolei si oreonului unul dintre baieti a avut probleme grave de sanatate si nu a mai putut sa mearga.
Copilul si-a revenit dupa luni de recuperare, insa de atunci femeia a refuzat sa si mai vaccineze copiii.
Farkas Zsofia, mama: "Eu simt ca e o afacere, nu suntem informati, nu stim ce e bine, ce e rau. Simt doar ca e o miscare care nu e neaparat in favoarea copiilor nostri".
Iar Forumurile sunt pline de parinti care posteaza astfel de reactii:
''Sanatatea nu poate veni niciodata din pilule si injectii. Sanatatea vine din echilibru interior si alimentatie sanatoasa. Organismul nostru este perfect capabil sa se vindece daca este lasat in pace''.
''Nu cred in vaccinuri pentru ca toate au in compozitia lor mercur si aluminiu, o combinatie fatala, care de cele mai multe ori da probleme de sanatate copiilor, iar in cazurile mai grave autism''.
''A refuza un tratament propus de medic este un drept fundamental al omului si un drept fundamental al pacientului''.
Ideea de obligatie ii deranjeaza si pe unii dintre parintii pro-vaccinare.
De partea cealalta, autoritatile medicale spun ca masura e vitala. Un raport recent al Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca in Romania, in unele zone, vaccinarea a scazut pana la 68%.
Specialistii spun ca doar vaccinarea in proportie de 95% a populatiei poate garanta eliminarea unor boli precum rujeola si rubeola.
Proiectul de lege, la care lucreaza Ministerul Sanatatii, e inspirat din Franta, Germania si Polonia, unde schema de vaccinare e obligatorie si cuprinde mai multe vaccinuri decat la noi.
In Franta, de pilda, sunt cu doua in plus, fata de schema din tara noastra, iar parintii care nu-si vaccineaza copiii sunt amendati. La noi inca nu au fost stabilite sanctiunile pe care ar urma sa le suporte parintii, dar cu siguranta vor exista constrangeri.