Reacția unui irlandez, după ce a gustat bucate făcute după rețete vechi din Transilvania
Poftiţi şi cunoaşteţi Sibiului nu doar cu străzi şi case frumoase, ci şi cu mâncare bună. Este invitaţia unor tineri care strâng reţete vechi după care le lasă pe mâinile unor bucătari pricepuţi.
Dovezile iscusinţei celor din urmă sunt aşezate apoi în curţi din centrul vechi, iar trecătorii sunt poftiți să le guste gratuit.
În momentul în care ai intrat în curtea unei case realizezi că îţi este foame. Şi cum bucătăria ardelenească nu se dezminte, oferta este extrem de bogată.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Tochitură, pomana porcului, o ciulama de pui cu ciuperci, nişte slăninuţă la grătar şi chifteluţe cu sos marinat. Sunt reţete care se mâncau în aceste curţi, reţete vechi pe care le ştim şi de la bunicii mei", explică Alexandra Sandu, bucătăreasă.
Atmosfera este una relaxată, iar explozia de gusturi îi poartă pe toţi cei prezenţi cu mulţi ani în urmă.
"Redescoperim reţete tradiţionale, curtea este una intimă, de sfârşit de Ev Mediu. Nu credeam că din mălai se poate face prăjitură", spune un localnic.
"Este absolut superb, minunat să fii înconjurat de atâta lume, vârste diferite şi consider că pe toţi ne leagă un lucru: mâncarea. Mi-a plăcut absolut tot. Am încercat puţin din fiecare, dar în special mămăliga cu tochitura. Îmi aduc aminte că în copilăria mea, mama gătea des găluştile cu prune", spune o tânără prezentă.
"E un eveniment interesant, iar pentru un turist care ajunge în Sibiu, să fii invitat la aşa ceva şi să descoperi mâncarea locală, e incredibil", este de părere un irlandez venit să viziteze Sibiul.
Organizatorii şi-au propus ca prin acest proiect cultural şi gastronomic să reînvie reţete din secolul trecut care erau puse în practică în gospodăriile din Sibiu.
”Mâncarea e adusă din zona transilvană, dintr-o carte de reţete din '43. Ideea am vrut să o aducem de la locuitorii curţilor care să vină fiecare cu câte o reţetă păstrată de la bunici, străbunici sau făcute de ei", explică Răzvan Tempean, organizator.
Participarea la un astfel de eveniment este gratuită. Cine vrea, la plecare, poate dona atât cât poate pentru nevoiaşi.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!