Mustul dulce și parfumat și-a făcut apariția pe tarabele din piață. Prețul unui litru
Povestea vinului nou de anul acesta îşi scrie deja primul capitol: mustul dulce şi parfumat, dar vijelios dacă îl bei fără măsură, a ajuns deja în pieţe şi restaurante.
Pentru fiecare carafă răcită îndelung, cumpărătorii caută pastrama perfectă.
”Ca să fie must, trebuie să stea până a doua zi cu tot cu cojile de struguri şi cu pulpa de strugure şi începe să fermenteze un pic. Atunci când începe să înţepe este must adevărat. Acum e suc, pot să îl bea şi copiii”, spune Nicolae Bănică, producător.
15 producători din toate zonele viticole au ieşit, cu păhărelul în mână, la agăţat clienţi în piaţa Obor. Aparent, indiferent de soi - căpşunică, fetească, muşcat sau hamburg - costă 8 lei litrul. Dar vânzătorii negociază până la 5 lei, dacă iei, de pildă, 100 de litri. Pentru toţi vecinii sau cât să umpli o ladă frigorifică.
Câte trei sticle cară zilnic cu bicicleta un bunic de 90 de ani.
”Le pun la congelat şi le am toată toamna, până iarna”, spune acesta.
Gospodarii din Vrancea au venit la oraş cu teascuri cu tot.
”Să vadă omul! E mai igienic, adică nu e mai igienic, dar e mai frumos”, spun aceștia.
Şi se grăbesc să stoarcă din prese şi ultimul sâmbure de profit.
Între timp, alţi proprietari de vie au făcut contract direct cu restaurantele mari. Într-un local din București mustul e 9 lei cana şi curge pe un vals de Sostakovici.
Spre deosebire de târg, aici şi vecinătatea carafei e pe măsură. O pastramă din pulpă de oaie, sărată, frecată cu mirodenii şi uscată câteva zile. Apoi afumată cu lemn de salcâm sau de fag şi în final aruncată pe jar sau perpelită rapid pe grătar.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!