Reacţia unei firme din România când s-a aflat că şeful de la HR e gay. "Îţi dăm 5 salarii"


Ultimul update: Luni 18 Noiembrie 2019 19:50
Data publicarii: Luni 18 Noiembrie 2019 19:50
Categorie: Stiri Sociale

Viața privată a angajatului n-ar trebui să intereseze pe nimeni, în afară de el. Acesta este mesajul primului târg de locuri de muncă, adresat comunității LGBT și trans din România.

Participanții spun că persoanele cu alte orientări sexuale își doresc să fie tratate la fel ca orice alți potențiali angajați.

Alex era manager de resurse umane când a hotărât să fie nu doar deschis privind orientarea lui sexuală, ci şi activist în problemele comunităţii LGBT. A doua zi după o primă apariţie publică, a fost chemat la discuţii de superiori.

Manager Resurse Umane: "Cel mai bine ar fi să semnezi actele astea prin care îţi dăm cinci salarii şi să pleci."

Reporter: "Și ai făcut-o."

Manager Resurse Umane: "Am făcut-o. Mă aflu aici, cu propriul business, pentru că mi-am asumat că sunt gay."

A deschis un salon de tatuaje pentru că avea un avantaj: banii, pe care mulţi dintre cei ca el nu îl au. Aşa că adeseori preferă să cenzureze orice detaliu privind viaţa privată. Mai ales atunci când reuşesc să urce în schema ierarhică a unei firme.

Cinci corporaţii au venit cu oferte la primul târg de joburi pentru minorităţi sexuale ţinut la Bucureşti. CV-urile sunt afişate public, dar fără nume şi poză. Firmele aleg strict pe baza studiilor şi abilitaţilor listate.

Organizator: "Există angajatori care au curaj să vorbească pe această temă. Noi ţinem traininguri în companii. Dacă eşti cine simţi la locul de muncă, asta creşte productivitatea."

Anul viitor se fac două decenii de când ordonanţa 137 a interzis discriminarea la locul de muncă pe criteriul orientării sexuale.

Legea nu se referea explicit şi la persoanele transgender, adică aflate în proces de transformare către celălalt sex. Nu apăruseră situaţii în practică. Gândiţi-vă la o companie care alege, dintr-un teanc, CV-ul unui bărbat. Iar la interviu se prezintă o femeie.

Antonella Lerca: "Buletinul vorbeşte pentru tine. De exemplu eu sunt de sex masculin şi când mă duc la un interviu mi se spunea întotdeauna "lasă, te sunăm noi", nu mă vor angaja pentru ce am ales eu să fiu."

Târgul de joburi pentru minorităţile sexuale va fi dublat de o serie de conferinţe, în care mediatori trimişi de companiile interesate să facă angajări le vor explica celor interesaţi cum să se prezinte şi cum să-şi mărească şansele de a primi un loc de muncă.

VIDEO PROTVPLUS.RO