Reactia BOR dupa ce italienii au spus ca mana dreapta a Sfantului Nicolae, aflata in Romania, n-ar fi autentica
Mana Sfantului Nicolae, pastrata de peste 400 de ani la Bucuresti, este in centrul unui scandal inceput in Italia. Reprezentantii unei biserici din Bari, in care se afla o jumatate, din trupul cuviosului, pun la indoiala autenticitatea relicvei noastre.
Replica Bisericii Ortodoxe Romane a venit imediat: "racla sfanta este insotita de documente semnate chiar de Mihai Viteazu".
Preotii Bisericii San Nicola din Bari sunt cei care au ridicat semne de intrebare asupra autenticitatii mainii drepte care se afla la Sfantul Gheorghe cel Nou in Bucuresti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Marinarii au adus relicva la Bari intr-un moment in care prin Europa circulau deja numeroase parti ale corpului Sfantului. La Bari exista in prezent numai jumatate din corpul sau. Ce s-a intamplat cu restul e dificil de spus. Unele pot fi in lume, altele e posibil sa se fi dizolvat pur si simplu", a spus Fratele Gerardo.
Desi nu se stie exact ce parti trupesti sunt ingropate la Bari, Fratele Gerardo priveste cu neincredere la acele fragmente raspandite prin lume. In ceea ce priveste mana dreapta a sfantului, inaltii nostri prelati sustin ca aceasta i-a fost daruita lui Mihai Viteazu de Arhiepiscopul de Bari, in semn de respect pentru lupta dusa de acesta impotriva otomanilor. Ramasitele au fost apoi aduse la Bucuresti.
In 415 ani, de cand se afla aici, autenticitatea mainii drepte a Sfantului Ierarh Nicolae nu a fost contestata. Acum, parohul Bisericii Sfantul Gheorghe Nou scoate la iveala un document lasat in 1599 chiar de Mihai Viteazu. O inscriptie cu litere chirilice, pusa langa caseta de aur in care au fost ferecate moastele.
Pe langa acest act, preotii spun ca ar mai fi o dovada istorica indirecta ca ramasitele sunt originale. In marele incendiu din Bucuresti care a mistuit biserica si a topit clopotul si candelabrele, mana a ramas intacta. Cele doua biserici incearca sa clarifice aceasta neintelegere.
Sursa: Pro TV
Etichete: italia, biserica, mana, sfantul nicolae, moaste,
Dată publicare:
16-07-2014 18:58