Ramanem fara medici! 4.000 de doctori au plecat din tara in ultimii 2 ani
Salarii mici, conditii de munca mizerabile si lipsa dotarilor. Aceste sunt doar cateva dintre motivele care ii imping pe medicii romani sa ia drumul strainatatii.
Portret: Sistemul sanitar, in anestezie totala
Fie ca aleg sa profeseze in Franta, Spania sau Nigeria, doctorii muncesc acolo pe salarii de cel putin de 10 ori mai mari ca aici. Trist este ca ne pleaca cei mai buni specialisti, iar in urma lor raman spitale care inregistreaza deficit de personal.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Cand vine vorba de salarii, nu exista comparatie, spun medicii. Daca in Germania un doctor primeste pe luna intre 8 si 10.000 de euro, in Romania, cu aceeasi vechime si pregatire, nu ia mai mult de 500 de euro.
In ceea ce priveste specializarile pentru care exista un deficit major in strainatate, salariile de baza incep de la 10.000 de euro, la care se adauga diferite sporuri.
Seful sectiei de Ortopedie si Traumatologie de la Spitalul Judetean de Urgenta din Constanta a lucrat nu demult pentru o clinica din Germania. Nu a putut sta departe de casa, insa avand in vedere ca noua lege a salarizarii i-a micsorat salariul cu 800 de lei, se gandeste sa plece din nou.
Pacientii sunt de partea medicilor, chiar daca isi dau seama ca in curand nu va mai avea cine sa ii trateze.
Potrivit datelor Institutului de Statistica, in Romania lucreaza 50.000 de medici, iar in ultimii 2 ani - 4.000 au plecat in strainatate.