Ialomitianu s-a razgandit: stimulentele nu se mai acorda tuturor
Dupa ce protestatarii au plecat acasa, ministrul Gheorghe Ialomitianu a spus ca stimulentele vor fi platite doar celor care merita, nicidecum tuturor angajatilor din Finante. In plus, ele vor fi si reduse cu 25%.
Presedintele ANAF, Sorin Blejnar: Vom trece la restructurarea institutiilor financiare!
Ai imagini de la proteste? Trimite-le reporterilor ProTV!
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cronologia evenimentelor de joi:
19:00 Protestatarii s-au indreptat spre case, dar sustin ca nu cred ca problema lor s-a rezolvat pana cand nu vad banii in conturi. Si se pare, ca au dreptate, pentru ca dupa plecarea lor, ministrul a declarat ca de fapt nu a cedat presiunilor si ca stimulentele vor fi platite doar celor care au muncit suplimentar.
Practic se pare ca de aceste stimulnete se vor bucura doar inspectorii fiscali, comisarii garzii finaciare si vamesii. Nicidecum functionarii din minister. Si oricum stimulentele pe lunile august si septembrie vor fi diminuate cu 25 %. Oficialii ministerului spun ca oferta ramane valabila daca functionarii se prezinta vineri, la lucru.
Angajatii ministerului au un statul special: cei mai multi au salarii foarte mici, iar cea mai mare parte din venituri este formata din aceste stimulente.
Peste 330.000 de bugetari primesc in fiecare an stimulente de la stat potrivit unei analize Mediafax.
Anul trecut ministerele au dat peste 1,1 miliarde de lei pentru plata lor. Cei mai multi bani s-au dus la Ministerul de Finante, unde mai toata lumea a primit astfel de bonusuri.
Stimulentele au fost introduse ca forma de plata in 1994 de ministrul Florin Georgescu. Legea stimulentelor a mai fost modificata odata in 2003 de ministrul Mihai Tanasescu. Acesta din urma, acum reprezentant al Romaniei la FMI, considera ca statul a compromis notiunea de stimulent.
17:30 Vasile Marica le-a transmis si protestatarilor din fata sediului Ministerului de Finante ce decizii au fost luate in urma negocierilor cu ministrul Gheorghe Ialomitianu si le-a spus ca de acum inainte ei stabilesc daca mai raman sau pleaca acasa.
"S-a stabilit ca stimulentele sa se dea si acum, si intotdeauna, insa pentru cele restante este nevoie de intocmirea unei liste pe care sa o semneze si cei din teritoriu. In aceasta lista trebuie aratat exact cum sunt impartite aceste stimulente. Listele vor fi verificate de noi, de sindicat si de o comisie din minister. Dar am stabilit, si ministrul a fost de acord, ca stimulentele sa fie semnate si acordate", le-a spus Marica protestatarilor.
"Eu i-am spus ministrului ca este prima oara cand am incredere in el si ca daca nu se tine de cuvant ne luam din nou de gat. De acum inainte voi decideti ce faceti, va consultati intre voi si stabiliti daca mai ramaneti sau nu", a continuat liderul "Sed Lex".
16.30 Protestatarii de la sediul ministerului Finantelor, condusi de liderul Vasile Marica, sunt indecisi. Nu stiu cum sa reactioneze la declaratiile ministrului, care a precizat ca stimulentele vor fi acordate doar daca salariatii reiau munca vineri dimineata. In caz contrar, ei pot fi actionati in instanta!
16:00 Ministrul Gheorghe Ialomitianu i-a anuntat pe protestarii din Ministerul de Finante ca a ajuns la un acord cu liderii sindicali si ca va semna acordarea stimulentelor pentru lunile august si septembrie.
De asemenea, ministrul a adaugat ca a discutat cu mai multi lideri de grupuri parlamentare pentru ca marti, in plenul Camerei Deputatilor, sa fie dezbatuta legea salarizarii personalului din Finante.
Potrivit lui Ialomitianu, dupa adoptarea noii grile de salarizare, veniturile angajatilor din Ministerul Finantelor vor fi "pe locul al treilea in sistemul bugetar".
15.30 Liderul sindical Vasile Marica anunta ca ministerul de Finante a fost de acord cu acordarea stimulentelor financiare pentru luna august. Protestatarii aflati pe holuri nu au fost de acord si l-au trimis inapoi la ministru pe Marica, deoarece ei vor sa primeasca acele stimulente inclusiv pe luna septembrie.
15.14 Cateva sute de angajati din Prahova ai Casei de Pensii, Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca, Agentiei de Prestatii Sociale si Directiei de Asistenta Sociala s-au solidarizat cu ceilalti protestatari din tara si au incetat activitatea.
15.10 Cei aproximativ 60 de angajati ai Consiliului Judetean Dolj au incheiat protestul, dupa aproximativ patru ore. In acest timp, activitatea a fost blocata. O delegatie a salariatilor de la CJ s-a intalnit cu prefectul Eugen Georgescu, care a promis ca va transmite toate problemele lor Guvernului Romaniei.
14.50 Angajatii din Ministerul Transporturilor si Infrastructurii s-au solidarizat cu colegii lor de la Finante si protesteaza cu banderole tricolore pe brate. Ei nu au oprit lucrul, dar sunt nemultumiti de reducerea salariilor cu 25%.
14.50 Unei femei care protesta in sediul ministerului Finantelor de aproape 24 de ore i s-a facut rau, din cauza alimentatiei inadecvate si a oboselii. Ea a parasit institutia, ajutata de o colega.
14.23 Salariatii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Dambovita au oprit activitatea. Pe usile si ferestrele institutiei au fost lipite afise prin care oamenii care vin in institutie sunt informati despre situatie. Proteste similare au fost declansate si la AJOFM Arges.
Angajatii cer revenirea la nivelul de salarizare existent la 1 iunie, cu plata orelor suplimentare, acordarea de sporuri de conditii vatamatoare in procent de 15%, conform legii 330/2009 si acordarea de stimulente.
Protestul angajatilor se desfasoara pe termen nelimitat, pana la rezolvarea situatiei, iar la actiune participa 31 de angajati, numarul total de salariati ai institutiei fiind de 47.
14.08 Angajatii Primariei si Consiliului Judetean Constanta, au renuntat la proteste, dupa ce au fost primiti de prefectul de Constanta. Prefectul le-a promis ca le va transmite solicitarile la guvern.
13.52 Aproape toti salariatii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Bihor au incetat lucrul, imediat dupa ce si-au primit salariile. Ei protesteaza in fata sediului institutiei, la iesirea din Oradea spre Vama Bors. Motivul protestului, care este spontan, este ca angajatii nu au mai primit sporuri. La CJAS Bihor, media salariului lunar este de circa 800 de lei.
13.50 Angajatii Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Suceava si ai Directiei Generale a Finantelor Publice au declansat proteste spontane, nemultumiti de diminuarea salariilor. Activitatea acestor institutii a fost oprita.
14.10 Ingrid Moldoveanu, vicepresedinte al Sindicatului National al Functionarilor Publici anunta rezultatele negocierilor purtate cu ministrul Muncii, Ioan Botis. Dupa mai mult de o ora de discutii, legate doar de institutiile subordonate ministerului Muncii, concluzia este una negativa.
Cererea privind acordarea stimulentelor financiare nu poate fi acceptata de Ioan Botis, care a precizat ca este nevoit sa discute intai cu ministerul Finantelor.
13.44 Peste o suta de salariati ai Primariei Vaslui au declansat si ei un protest spontan in fata institutiei. Toti salariatii au incetat activitatea si au iesit in fata institutiei. Protestatarii au scandat "Solidaritate" si "Vrem salarii decente".
13.43 Cateva zeci de cadre didactice din Bucuresti protesteaza la sediul Ministerului Educatiei, in semn de solidaritate cu colegii din toate domeniile de activitate. Ei ii cer ministrului Daniel Funeriu sa isi dea demisia si striga "Dati-ne banii".
Unul dintre liderii sindicali sustine ca numarul protestatarilor este mic deoarece au dorit sa participe doar profesorii care au terminat cursurile.
13.24 Aproximativ 80 de angajati ai Casei Judetene de Pensii Timis protesteaza, in semn de solidaritate cu celelalte actiuni din tara. Ei au oprit lucrul, pe o perioada nedeterminata. Angajatii institutiei elibereaza doar ajutoarele de deces si se ocupa de persoanele programate sa ridice biletele de tratament. In rest, activitatea a fost sistata.
13.23 Peste o suta de angajati ai Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Cluj au declansat un protest spontan. Ei au intrerupt lucrul, iesind in fata institutiei.
13.21 Andreea Paul Vass, consilier al premierului, a declarat ca stimulentele pentru angajatii din Ministerul Finantelor vor fi acordate in cota procentuala, in functie de nivelul depasirii planului de incasari la buget. Ea a mai spus ca pentru majorarea salariilor sunt necesare fie cresterea fiscalitatii, fie o eficienta mai buna a activitatii functuinarilor publici.
13.20 Confederatia sindicala Cartel Alfa lanseaza public un "Apel la SOLIDARITATE". Sindicalistii solicita fiecerui lucrator din sectorul bugetar sa intrerupă voluntar activitatea sa.
13.17 Treizeci de angajati ai Inspectoratului Teritorial de Munca Salaj si 40 de angajati ai Casei Judetene de Pensii Salaj, membri de sindicat, si-au intrerupt activitatea. Ei cer revenirea la grila de salarizare utilizata inainte de luna iulie.
13.16 Angajatii Primariei Sebes si politistii comunitari din subordinea autoritatii locale au intrerupt lucrul.
13.10 Cei aproximativ 200 de angajati care protesteaza, de 24 de ore, in sediul Ministerului Finantelor au cantat imnul "Desteapta-te, Romane!" si au afisat timp de cateva minute coli de hartie pe care scria era scris "Salarii decente". Ei asteapta rezultatele negocierilor dintre ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, si liderii sindicali.
In fata sediului institutiei sunt alti peste 500 de angajati de la administratiile financiare de sector si din trezorerii.
13.07 Programul cu publicul al Administratiei Finantelor Publice Arad ramane suspendat pe tot parcursul zilei de joi. Angajatii au refuzat sa reia lucrul, dupa ce au declansat un protest spontan in cursul diminetii. Actiunea lor ar putea continua si vineri.
13.02 Angajatii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Galati au oprit activitatea. Angajatii au parasit birourile, adunandu-se in curtea institutiei, unde au scandat lozinci impotriva Guvernului. La actiune participa aproximativ 300 de persoane. Conducerea Directiei sustine ca, in centrele maternale, copiii nu au de suferit, angajatii facandu-si in continuare datoria.
12.56 Angajatii Primariei Craiova au oprit lucrul, nemultumiti de diminuarile salariale. La fel au procedat si cei din Primaria Caracal, judetul Olt. Potrivit liderului de sindicat al Primariei Craiova, Ovidiu Vilcea, angajatii institutiei au incetat "spontan" activitatea in institutie. In holul primariei s-au adunat cateva zeci de angajati, care au aratat jurnalistilor fluturasii cu salariile diminuate, unele dintre ele ajungand la 400 de lei.
12.27 Activitatea la Casa Judeteana de Pensii si la Agentia de Prestatii Sociale Sibiu este intrerupta. Angajatii au iesit in fata sediului institutiei, in semn de protest fata de scaderea salariilor. Un protest spontan a izbucnit si la Directia de Finante, dar fara ca activitatea cu publicul sa fie oprita.
12.25 Profesorii de la Colegiul National "Elena Ghiba Birta" Arad au protestat timp de o ora, interval in care nu au tinut cursuri. Ei au spus ca s-au solidarizat, astfel, cu angajatii de la Finante, dar si cu profesoara din Caracal, aflata in greva foamei.
12.21 Salariatii Casei Judetene de Pensii Vaslui si cei ai Agentiei Judetene de Prestatii Sociale Vaslui s-au alaturat actiunilor de protest, declansate joi, oprind activitatea si adunandu-se in holurile institutiilor.
12.13 Angajatii Inspectoratului Teritorial de Munca Brasov si cei de la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca au oprit lucrul, in semn de solidaritate cu colegii lor din Finante. Aproximativ 40 din cei 90 de angajati ai ITM Brasov au iesit in fata institutiei, iar activitatea in institutie a fost complet blocata.
12.08 Angajatii Caselor de asigurari de sanatate, inclusiv cei ai CNAS, au oprit lucrul si au iesit din birouri, protestand pe holurile institutiilor.
11.53 Aproximativ 300 de angajati din institutiile publice din judetul Hunedoara protesteaza in strada. La actiune participa si angajatii Primariei Deva si ai Casei de Pensii, care au oprit total activitatea, dar si salariati de la Inspectoratul de Munca, CJ si CJAS.
11.45 Cadre didactice si functionari din primarii s-au alaturat finantistilor care protesteaza la Buzau. La actiune participa aproximativ 200 de persoane.
11.26 Trafic blocat pe bulevardul Mamaia din Constanta, din cauza protestului angajatilor de la Finante. La actiune participa aproximativ 300 de persoane. La fata locului se afla mai multe echipaje de Politie, care permit doar autobuzelor sa treaca prin intersectie, restul autovehiculelor fiind deviate pe alte strazi.
11:22 Liderul Aliantei "Sed Lex", Vasile Marica: I-am spus lui Boc despre situatia de la Finante si ne-a raspuns sa lasam balivernele
11:20 Si angajaţii de la directiile de finante din Botosani, Bacau si Vrancea au blocat activitatea.
11:15 Peste 500 de angajaţi de la administratiile financiare de sector au venit la Ministerul Finantelor.
11:10 Angajatii Inspectoratului Teritorial de Munca Vaslui au oprit lucrul si protesteaza in strada.
11:03 Cluj: Protestul angajaţilor Trezoriei poate bloca plata salariilor din sistemul bugetar.
11:01 O parte dintre angajatii Primariei Constanta si Consiliului Judetean au declansat proteste spontane.
10:53 Peste 60 de angajati ai Casei de Pensii Cluj au declansat, joi, un protest spontan in curtea institutiei, nemultumiti de grila de salarizare existenta si de faptul ca nu si-au primit stimulentele lunare.
10: 40 Ministrul finantelor, Gheorghe Ialomitianu, ministrul Administratiei, Traian Igas, si presedintele ANAF, Sorin Blejnar, au ajuns la Guvern pentru a avea o noua discutie cu premierul despre protestele angajatilor pentru neplata stimulentelor.
Ialomitianu va relua negocierile in jurul orei 12.30 cu reprezentantii angajatilor, care au reluat protestele in toata tara inca de dimineata.
Asta dupa ce negocierile din cursul acestei nopti dintre ministrul Finantelor si protestatari nu au avut rezultat. Mai mult, chiar au fost informati ca stimulentele cerute nu se vor acorda.
10:32 Peste o suta de angajati ai Directiei Generale a Finantelor Publice Covasna au declansat un protest spontan, pentru a doua zi consecutiv, astfel de actiuni desfasurandu-se si la directiile din Bistrita-Nasaud si Harghita.
10:28 Angajatii directiilor de finante din Dolj, Ialomita si Calarasi au declansat si ei proteste, blocand activitatea institutiilor.
10:10 Si cei 300 de angajati ai Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor s-au alaturat colegilor din tara, astfel incat activitatea institutiei este complet blocata.
10:07 Cateva sute de angajati ai directiilor de finante din Giurgiu, Arges, Dambovita si Gorj au reluat si ei protestele.
09:56 Alti 200 de angajati ai Administratiei Finantelor Publice din Arad protesteaza pentru a doua zi consecutiv, astfel ca au oprit programul cu publicul si celelalte activitati din birouri.
09:53 Aproximativ o suta de angajati ai Directiei Generale a Finantelor Publice Vaslui si ai Administratiei Finantelor Publice Vaslui si-au incetat activitatea, la o ora dupa inceperea programului, declansand un protest spontan pe holurile cladirii in care functioneaza cele doua institutii.
09:51 Si angajatii Directiei Generale a Finantelor Publice Alba si ai celor 11 administratii financiare din judet au intrerupt lucrul pentru a doua zi consecutiv, iar un lider de sindicat spune ca in unele orase s-au facut presiuni asupra acestora sa nu participe la actiuni.
09:34 Aproximativ 400 de angajati ai Directiei Generale a Finantelor Publice Brasov au intrerupt activitatea, pentru a doua zi consecutiv, si au iesit in fata institutiei, nemultumiti de masurile luate de Ministerul Finantelor privind diminuarile salariale.
09:25 Si la Directia de Finante Constanta continua protestele.
09:10 Angajatii Directiei de Finante Buzau au oprit si ei activitatea.
09:07 Aproximativ 350 de angajati ai Directiei Generale a Finantelor Publice Iasi continua protestele in semn de solidaritate cu colegii lor de la Ministerul Finantelor. De asemenea, alti 300 de angajatii DGFP Prahova refuza sa reia programul de lucru, pe care l-au intrerupt miercuri, cand au declansat un protest spontan.
Cum a rectionat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, la aceste proteste, joi:
Discutiile dintre Gheorghe Ialomitianu si liderii sindicali s-au incheiat fara rezultat, in noaptea de miercuri spre joi, dupa aproximativ patru ore. Pentru ca nu s-au putut intelege cu ministrul, oamenii i-au blocat usa biroului.
Pana la urma ministrul a reusit sa plece, nu inainte de a spune ca stimulentele nu se vor da decat in anumite conditii, "pe criterii de performanta".
Asa ca oamenii au ramas pana dimineata pe holurile ministerului, insa numarul lor s-a imputinat pe parcursul noptii. Dimineata, jurnalistii, dar si protestatarii nu au mai fost lasati sa intre in minister. Asa ca, oamenii au incercat sa intre pe usa din spate.
De altfel, pe aici a iesit presedintele ANAF. Ministrul Finantelor si-a facut aparitia la prima ora si a parut optimist. A stat doar o jumatate de ora, dupa care a plecat la Guvern, unde culmea... nu a discutat despre protest.
Intre timp, aproape toate trezoreriile si Administratiile de Finante Publice din Bucuresti isi sistau activitatea.
Miercuri dupa-amiaza, angajatii mai multor directii de finante din tara au declansat proteste spontane, majoritatea anuntand ca le vor relua in cursul zilei de joi.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: proteste, bugetari, ministerul de finante,
Dată publicare:
14-10-2010 00:00