Caracatita protestelor. Afla care sunt consecintele grevei de la Finante
UPDATE: Plati care afecteaza milioane de romani au fost blocate
zilele acestea, cand angajatii Ministerului de Finante au protestat. Trezoriile care n-au functionat au lasat fara bani ministere, primarii, scoli, spitale si unitati militare.
In timp ce functionarii protestau, mii de romani erau intorsi de la usile caselor de pensii, directiilor de munca sau ITM. Un prahovean nu a indurat mult si s-a descarcat pe secretara care a refuzat sa ii preia o plangere. A injurat si chiar a lovit-o pe cea din spatele biroului.
Majoritatea contribuabililor nu au primit bine protestul celor din trezorerii. Indiferent ca a fost vorba de Bucuresti, Cluj, Botosani, Timisoara.
"De ce nu au spus de prima data: domnule, e greva. Alerg dupa cartea de munca, scot cartea si imi spun ca nu mai fac nimic", spunea suparat, un contribuabil pus pe drumuri in zadar.
De ce este totusi atat de importanta Trezoreria. Pentru ca este, intr-un limbaj simplu, banca statului, din care se fac plati catre toate institutiile publice. Asa ajung banii de la bugetul statului, administrati de Ministerul de Finante, la primarii, prefecturi, consilii judetene si toate celelalte ministere sau companii subordonate, la casele de sanatate, unitati militare sau casele de pensii.
O situatie speciala este in cazul primariilor care raman astfel fara bani pentru salarii, ajutoare sociale, banii pentru scoli sau spitalele locale.
Platile pentru joi nu s-au mai facut, pentru ca programul de lucru cu publicul se opreste la 13.30. Liderii de sindicat sustin ca o data oprit protestul, platile repornesc imediat, iar intarzierile vor fi recuperate inca din ziua urmatoare.
Joi dimineata, au incetat activitatea, pentru a doua zi consecutiv, angajati din Cluj, Iasi, Prahova, Buzau, Timis, Constanta, Brasov, Vaslui, Neamt, Galati, Alba, Arad, Gorj, Dambovita, Arges, Bihor, Covasna, Bistrita-Nasaud, Harghita.