Proteste la Fabrica de Arme din Cugir. Angajații sunt nemulțumiți că nu au de lucru și cer demisia ministrului Economiei
Aproape 200 de salariaţi ai Fabricii de Arme din Cugir, judeţul Alba, au participat, joi, la un protest, reclamând lipsa contractelor care să le asigure activitatea în fabrică.
Angajaţii spun că sunt învăţaţi să muncească, dar ”stau la mâna Guvernului”, pentru că nu au contracte.
Ei cer demisia ministrului Economiei, pe care îl acuză că, deşi a făcut dese vizite la Cugir, nu a mers decât o dată să afle care sunt problemele cu care se confruntă Fabrica de arme.
Alegeri 2024
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
Pe de altă parte, ministrul Economiei, Radu Oprea, afirmă că Fabrica de Arme Cugir s-a bazat timp de mulţi ani pe un singur partener extern.
Potrivit News.ro, Oprea spune că le-a transmis celor de la fabrică faptul că ”nu este o decizie înţeleaptă de business să ai un singur client”.
Ministrul mai susține că fabrica a primit anterior bani pentru modernizarea unei hale şi diversificarea portofoliului, dar că managerii fabricii nu au făcut demersuri în acest sens, motiv pentru care conducerea a şi fost schimbată, la acel moment.
”La Fabrica de Arme Cugir, 130 de milioane de lei sunt în conturile fabricii, trebuiau să înceapă un program de modernizare a unei hale, din păcate, am constatat că nu s-a întâmplat nimic, lucru care ne-a dus la consolidarea deciziei de a schimba managementul. Astăzi, cu surprindere, am aflat că nu mai aveau nici măcar conturile deschise pe platforma de licitaţii publice, deci toate demersurile care ar fi trebuit făcute pentru modernizarea halei, începând cu studiul de fezabilitate, cu proiect, cu construcţie, pentru a putea să primeşti transfer de tehnologie noi, nu s-a întâmplat, din păcate”, a spus el.
Radu Oprea a susţinut că a vorbit cu sindicatele şi cu managementul, iar principala grijă este asigurarea fondurilor pentru plata salariilor, pentru ca angajaţii să fie păstraţi, iar în paralel fabrica să se dezvolte.
Ministrul a explicat că, timp de mulţi ani, Fabrica de arme Cugir a avut un contract cu un partener din Statele Unite ale Americii, iar de doi ani comenzile au scăzut treptat.
”Le-am spus de prima dată că, din punct de vedere al conducerii afacerilor, nu este o decizie înţeleaptă de business să ai un singur client, niciodată nu trebuie să rămâi cu un singur produs şi cu un singur client. Din păcate, lucrurile au venit mai repede decât ne-am fi aşteptat, pentru că ei ar fi trebuit să diversifice, chiar dacă aveam anumite clauze pe partea de arme de uz civil, să poată să se dezvolte pe partea de arme uz militar. De aceea am şi venit cu finanţare, să poată să facă acest lucru, să poată să investească într-o hală nou în care, prin transfer de tehnologie, să înceapă să producă arme standard NATO. Nu s-a întâmplat lucrul acesta, fapt care ne-a dus la decizia de a schimba managementul. Acum l-am rugat pe domnul director să se uite cu foarte mare atenţie la contract, pentru că acolo sunt nişte clauze”, a explicat Radu Oprea.