Protest la Guvern, după adoptarea bugetului. "Efectiv nu o să mai avem din ce trăi"
În timp ce la Guvern, era aprobat bugetul pentru anul 2019, în faţa Palatului Victoria, și în alte peste 20 de județe, sute de persoane cu dizabilități, copii și părinți strigau pentru drepturile lor.
Disperați, au ieșit în stradă, pentru că în buget, nu au fost alocate și fonduri pentru indemnizații, și salariile asistenților personali, care au grijă, de cei cu probleme. Banii ar urma să vină, de la autoritățile locale, dar oamenii se tem că primăriile, în special cele din zonele sărace, vor avea întârzieri, care le pot pune viața în pericol.
Salariile asistenţilor personali, indemnizaţiile de creştere pentru copiii cu handicap, pentru copiii din orfelinate şi pentru adulţii din centrele pentru persoanele cu dizabilităţi, toate vor fi date de primarii, conform proiectului de buget pentru acest an.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Această mamă se teme că va primi banii cu întârziere sau chiar deloc. Femeia îşi îngrijeşte fiica de 13 ani, care suferă de o boală rară ce îi afectează creşterea. „Sunt asistentul personal al fetiţei mele şi dacă ni se iau aceşti bănuţi, efectiv nu mai avem din ce trăi. Primesc un salariul de 1400 de lei ca să o îngrijesc. Stăm în chirie şi dacă nu mai avem cu ce să ne plătim chiria ajungem în stradă”, spune ea.
Cu alte cuvinte, oamenii depind de aceşti bani, care dacă sunt puţini. „Conform statului, copilul ar trebui să primească tratament trei luni pe an. Şi restul până la 12 luni din buzunarul fiecărui părinte. Ne-ar afecta foarte mult pentru că noi oricum suplinim pe lângă ce primim de la stat cu ajutorul familiei,şi rudelor”, spune o
Tontsch Daniela consiliul naţional al dizabilităţii: “Suntem cea mai săracă categorie din ţara asta. Întâmpinăm probleme pe toate planurile, cu privire la accesul la sănătate, educaţie, la muncă, acum aceasta este lovitura finală. Sunt sursele noastre de existenţa principale.”
La Târgu Jiu, părinţii copiilor cu probleme de sănătate s-au adunat în fata Prefecturii. Şi în piaţa Mare din Sibiu zeci de persoane cu handicap şi cei care le poartă de grijă s-au adunat în semn de protest. Pe multe pancarte scria: “Şi noi contăm!”
Otilia Stângă, vicepreşedinte Asociaţia Romană a Pacienţilor cu Inumodeficiente Primare: „Considerăm că suntem în risc să ne fie afectate veniturile cu această decizie întrucât foarte multe primării nu vor putea susţine asemenea costuri suplimentare"
Puşi în faţa faptului împlinit, primarii spun că au avut şi până acum probleme, chiar dacă banii veneau de la stat. Marcel Romanescu - primar municipiul Târgu Jiu: „Au fost perioade destul de lungi, de 4 5 luni, când asistenţii personali ai persoanelor cu handicap nu au primit aceste indemnizaţii. Sunt localităţi în care nu s au primit deloc aceste indemnizaţii şi pot să apară astfel de situaţii în viitor. Autoritatea publică locală de foarte multe ori foloseşte bugetul în anumite direcţii, investii sau salariile angajaţilor.”
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat însă că Guvernul a transferat la primarii şi sumele necesare pentru serviciile sociale.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: protest, bani, salarii, ajutoare, primarie, handicap, ONG, drepturi,
Dată publicare:
08-02-2019 19:07