Protectia divina nu are efect la hotii fara frica de Dumnezeu. Bisericile isi apara icoanele valoroase cu sisteme antifurt

Ultima actualizare: 14-07-2014 01:28

Furturile din biserici, tot mai numeroase, i-au indemnat pe preoti sa monteze sisteme de supraveghere pregatite sa inregistreze orice miscare.

38 de dosare de spargeri din biserici sunt acum in lucru. Hotii, fara frica de Dumnezeu, au plecat cu icoane valoroase, cutia milei sau burlane din cupru.

Ultimul caz a fost inregistrat in comuna Secuieni, Harghita. Un tanar fura din cutia milei si crede ca nu-l vede nimeni. Intr-o alta localitate, din Mures, un individ a furat toate icoanele expuse intr-un muzeu de arta religioasa. La prima spargere a luat 8 icoane, iar la a doua le-a sustras si pe celalalte. In total, 45 de icoane vechi, unele de pe la 1700, extrem de valoroase. Individul este cautat de politisti, pentru ca a fugit in strainatate.

In aceste conditii, pe langa protectia divina, multe biserici sunt acum pazite, 24 de ore din 24, de sisteme de supraveghere video.

La Biserica Parcul Domeniilor Casin au fost instalate 4 camere de supraveghere - doua afara si doua in interior. Asta ca sa nu mai punem la socoteala si senzorii care se activeaza la orice miscare. E o masura necesara, spun reprezentantii bisericii, pentru ca in interior sunt si lucruri valoroase: icoane de patrimoniu sau o icoana despre care se spune ca a fost pictata de Arsenie Boca. Gasim chiar si un buton de panica, asa cum vedem pe la banci.

Parintele Gabriel Cazacu: "Este o biserica vizitata mai ales in weekenduri. Se aduna aici peste 1000 de persoane... Va dati seama ca este bine sa avem aceasta protectie, pe langa cea spirituala".

In alta biserica, tot din Capitala, gasim opt camere de supraveghere si senzori de miscare montati inclusiv in altar.

Parintele Daniel Rosu: "De doua ori s-a intamplat sa gasim usa fortata. Au spart cutia milei si au luat ceva si atunci am inceput sa ne gandim serios la sistem de monitorizare".

In acest moment, anchetatorii au in lucru 38 de dosare penale pentru furt din biserici din intreaga tara.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO