Proprietarii vin cu oferte tentante pentru studenti: 100 de euro pe luna. Unde sunt cele mai mici chirii din tara
Septembrie este luna in care cererea pentru locuinte de inchiriat se dubleaza, odata cu inceperea anului universitar. Studentii vaneaza doar preturile mici, iar proprietarii se adapteaza.
Multe vile ramase nevandute au fost amenajate ca sa poata primi mai multe persoane. O vila din Brasov a fost transformata in urma cu doi ani intr-un spatiu de cazare pentru studenti. Pentru cel mult 500 de lei pe luna, tinerii au tot confortul unui apartament. Doar ca stau mai multi in camera, ceea ce nu pare, totusi, sa-i deranjeze.
"Chestia tare e ca tot timpul vin altii si e un fel de schimb de experienta", "Conditii mai bune decat in camin. E cald, ai unde sa-ti faci de mancare", spun ei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Ne-am gandit sa ne amenajam asa, pentru ca e nevoie si de asta pe piata", crede Bogdan Burdusica, proprietar.
Si in Bucuresti sunt cazuri similare. Proprietarul unei vile, de pilda, a investit 20.000 de euro ca sa o transforme intr-un spatiu de cazare pentru studenti. Tinerii stau si cate 10 in camera si impart baia si bucataria. Platesc cel mult 150 de euro pe luna, suma care include intretinerea, utilitatile si curatenia. Asta inseamna un castig pentru proprietar de 1.800 de euro pe luna.
Mihaela Luca, studenta la Politehnica, se gandeste serios sa se mute si ea: "E mai curat decat la un camin de stat si e mai avantajos ca pret fata de un apartament de inchiriat".
"In weekend-uri facem tot felul de evenimente: karaoke, gratar, cantam la chitara", spune Narcisa Suruianu, reprezentantul complexului.
In ultimii ani, proprietarii care n-au reusit sa-si vanda casele mari le-au transformat intr-un soi de camine studentesti, ca sa poata avea mai multi chiriasi.
"Unui detinator de apartament cu 4 camere i-ar fi greu sa-l inchirieze cu 300 sau 400 de euro, dar daca se strang 4 studenti care platesc fiecare cate 100", arata dr. Radu Zilisteanu, profesor de economie.
Adaptarea proprietarilor vine dupa cativa ani de criza imobiliara, dar si de injumatatirea numarului de studenti. Daca in 2008 toamna cresteau chiriile si cu 25% fata de lunile de vara, acum nu depasesc un plus de 10%.
In Bucuresti, de pilda, o garsoniera se inchiriaza, in medie, cu 245 de euro pe luna, iar un apartament de 4 camere, cu 815 euro. In provincie cele mai mari chirii sunt la Cluj si cele mai mici in Brasov.