Cand ambitia tine loc de bani si meditatii. Loredana traieste din alocatie, dar a luat peste 8 la Evaluarea Nationala

Dată publicare: 03-07-2014 18:59
Dată actualizare: 06-07-2014 07:11


Pentru absolventii claselor a 8-a, evaluarea nationala a reprezentat
un adevarat test al maturitatii.

Multi dintre cei care locuiesc in satele pierdute ale Romaniei nu au avut profesori in particular, dar au reusit sa ia note mari. Sunt scoli intregi din mediul rural care se pot mandri ca toti elevii de clasa a 8-a au promovat pentru ca au invatat. Ei stiu ca doar asa pot ajunge ce-si doresc in viata.

Cand nu invata, Loredana, olimpica la romana si absolventa de clasa a opta cu media 9,40 a scolii din comuna Popricani, judetul Iasi, este in gradina. Chiar daca a reusit sa treaca testele nationale cu 8,35, ingrijeste cu drag legumele pe care tot ea le-a sadit.

"Meditatii nu am facut niciodata, acasa m-am pus pur si simplu pe invatat, imi place sa invat. Vreau sa ajung la drept."

Parintii Loredanei muncesc in Italia, ca sa le poate tine la scoala pe ea si pe sora ei, asa ca fetele au grija singure de gospodarie.

"E greu, suntem despartiti, el acolo, eu aici cu fetele acasa. Alocatia de 80 de lei e singurul nostru venit", spune si mama fetei.

Prietena Loredanei si colega de scoala, Alexandra vrea sa urmeze un liceu de informatica. Ea si sora ei sunt in grija tatalui, pentru ca mama lor este plecata la munca in strainatate. Fetele au grija de casa, dar invatatul este pe primul loc.

"La romana am obtinut 8,60, iar la matematica 9 si 10. Doar la matematica am mers duminica la pregatire la scoala."

Loredana si Alexandra, dar si alti colegi de-ai lor au fost sustinuti de profesorii care le-au cumparat culegeri din fondul scolii si au facut cu ei meditatii gratuite.

"Noi am facut pregatire sambata duminica cu elevii pentru ca nu au posibilitati si sincer am fost placut suprinsa ca m-as fi asteptat ca unu sau doi elevi sa nu obtina note peste 5", spune Simona Voinescu, directoarea Scolii Popricani.

In judetul Iasi sunt 5 scoli cu promovabilitate 100 la suta, la clasa a 8-a, fata de alti ani cand abia daca erau una sau doua.

La nivel national 219 elevi au obtinut media 10 la evaluarea nationala, iar primele in aceasta ierarhie au fost judetele Braila si Cluj. Iasiul, unde 18 elevi au media 10, este pe locul al treilea.