Magazinele de vise nu vor mai putea vinde decat produse omologate
Daca toate controalele, arestarile preventive si hotararile de consiliu nu au functionat in delicata problema a etnobotanicelor, premierul a cerut elaborarea unei ordonante de urgenta inspirata dupa legea din Polonia. Cea mai restrictiva din Europa.
Ordonanta trebuie sa fie gata intr-o saptamana, dar Emil Boc recunoaste: fenomenul va putea fi doar limitat, nu si eradicat.
Guvernul a decis ca magazinele cu substante si plante etonobotanice sa fie obligate sa vanda numai produse omologate de catre ministerele de resort. Totodata, vor fi intensificate actiunile de control.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Procedura va fi reglementata printr-un ordin comun al ministrilor Sanatatii, Internelor si Agriculturii, iar actiunile de control vor fi derulate de inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Inspectorii vor avea dreptul sa dispuna inchiderea magazinelor care nu respecta aceasta obligatie.
In momentul de fata, in Romania sunt ilegale 43 de substante, in timp ce pe piata exista peste 1.000.
Autoritatile au tot incercat sa inchida magazinele de vise. In Bucuresti, de exemplu, la 1 ianuarie a intrat in vigoare o hotarare de Consiliu care le interzicea la o distanta mai mica de 1.500 de metri de orice parc, scoala, spital, gara sau biserica.
Masuri similare au fost luate si in tara, insa au fost actionate in instanta, iar patronii au castigat, deoarece judecatorii nu au motivatia legala pentru a mentine magazinele inchise.
In Polonia, amenzile pentru astfel de magazine sunt de la 5.000 la 250.000 de euro, iar promovarea substantelor sau magazinelor se pedepseste cu inchisoare de pana la un an.
Efectele acestor substante se vad cel mai bine in cifrele anuntate de ONG-uri: 30 de morti, peste 3.000 de internati si 700.000 de dependenti.
Dintr-o cercetare facuta de organizatia Salvati Copii aflam ca adolescentii se gandesc automat la popularitate cand aud de etnobotanice.
Iata de exemplu marturia unui elev de clasa a X-a:
"La toate petrecerile se consuma, de exemplu la Revelion. Pe 1-2 ianuarie nu se mai ridicau din pat. Nu s-ar opri din consumat. Considera ca este cool sa consume. Au impresia ca, daca nu consuma, nu se mai pot distra, alcoolul este demodat".
Ofiterii antidrog au intocmit pana acum 340 de dosare penale pentru vanzatorii de etnobotanice, iar 83 dintre ei au fost chiar si arestati preventiv. In plus, activitatea a 67 de magazine a fost suspendata. Au fost descoperite si laboratoare unde se preparau astfel de amestecuri, in Cluj si Bucuresti.