Solutie pentru combaterea consumului de etnobotanice. Vezi ideea Guvernului
Reprezentatii Ministerului de Interne si ai Ministerului Sanatatii s-au intalnit astazi intr-o sedinta speciala, pentru a rezolva problema consumului si traficului de etnobotanice. Una dintre solutiile gasite este deja testata de Guvernul polonez.
Fenomenul consumului de plante si substante etnobotanice in Romania este unul ingrijorator, insa autoritatile nu cunosc in prezent numarul real al persoanelor care intra in aceasta categorie de "clienti", decat dupa numarul cazurilor raportate la spitale.
"Cifrele de care dispunem sunt cele raportate de unitatile de primiri urgente din cadrul spitalelor si care, la nivelul intregii tari, in 2009, s-au inregistrat 1195 de cazuri de persoane care au declarat ca au consumat asemenea substante, care se pot incadra in aceasta denumire de plante etnobotanice." - a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
In ceea ce priveste anul 2010, ministrul afirma ca nu dispune decat de raportul pentru prima jumatate a anului. Conform acestor date, s-au inregistrat 721 de cazuri.
Pe de alta parte, Cseke Attila a declarat ca nu poate oferi publicitatii numarul de decese cauzate de aceste plante, deoarece, in legislatia actuala, nu sunt incluse decat 43 de substante interzise.
Pentru toate celalalte substante, a explicat ministrul Sanatatii, nu exista un "etalon", in baza caruia medicii legisti sa poata determina cauza mortii.
Planul de lupta al autoritatilor nu este, deocamdata, definitivat. Cseke Attila a spus doar ca acest "grup de lucru" va mai avea intalniri si in perioada urmatoare, dar are deja in vedere legislatia poloneza.
Aceasta legislatie, care ar putea servi drept model pentru Romania, se aplica cu succes in Polonia din noiembrie 2010 si a fost aprobata de Uniunea Europeana.
"...si care a instituit ca si denumire sau statut juridic, daca vreti, notiunea de 'subtitut' pentru toate produsele care pot avea efect psihotrop, dar care nu sunt reglementate de legislatia nationala, vorbim de legislatia poloneza." - a explicat Cseke Attila.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministerul sanatatii, etnobotanice, ministerul de interne,
Dată publicare:
13-02-2011 15:21