Arhitectii critica telegondola Primariei Sectorului 2: "E un proiect absurd si inutil"
Telegondola, care taie Capitala de la nord la est deocamdata doar pe hartie, starneste deja dispute oficiale.
Initiatorii, edilii de la sectorul 2, spun ca acest proiect, de 20 de milioane de euro, exclusiv din fonduri europene, va da locuri de munca si va functiona ca un mijloc de transport si atractie turistica. Replica dura vine din partea celor care ar trebui sa-i dea avizul. Arhitectii sustin ca proiectul este "absurd si inutil".
Daca proiectul va primi toate avizele necesare, telegondola ar urma sa plece de undeva din zona Soselei Pantelimon. Initiatorii vor practic sa creeze o legatura directa si rapida intre sectorul 2 si sectorul 1.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Telegondola va porni de la nivelul solului si va urca treptat pana la 85 de metri inaltime. Cabina va circula deasupra Capitalei cu o viteza medie de 5 metri pe secunda, reusind astfel sa strabata intreg traseul in aproximativ o jumatate de ora. Pentru ca din start e vazuta si ca un mijloc de transport in comun, telegondola se va opri in cinci statii, traversand Lacul Plumbuita, Barbu Vacarescu, bulevardul Aviatorilor si Parcul Herastrau.
Proiectul ar fi realizat exclusiv din finantare europeana si ar da de lucru catorva sute de oameni. Concret, ar fi util si ca transport si pentru promovare turistica, spun edilii de la sectorul 2.
Arhitectii din Comisia de Urbanism a capitalei nici nu vor sa auda de asa ceva.
De aceeasi parere sunt si cei de la Cultura, care au dat deja un aviz negativ, pe motiv ca stalpii constructiei ar urati Parcul Herastrau.
Telegondole similare exista in Barcelona, Lisabona si Porto.
Proiectul romanesc are nevoie de avize de la Primaria Capitalei, Ministerul Culturii si cel al Mediului.