Guvernantii vor sa imbrace in iarba blocurile din Capitala. Cat costa proiectul

11-06-2011 16:56


Guvernantii vor sa dea 12 milioane de euro ca sa schimbam fata Capitalei si sa imbracam in iarba verde cladirile gri. Dupa modelul britanicilor si al danezilor, sefii de la Mediu si-au propus sa subventioneze pana la 80% din valoarea investitiilor.

In Occident sunt deja renumite constructiile care imbina sticla, betonul si verdeata.

Daca vreodata visul ministrului mediului va prinde contur, atunci curand bucurestenii vor asculta iarba crescand chiar pe acoperisurile blocurilor din Capitala. Vor pasi pe covoare de iarba, isi vor trage sufletul pe bancute si vor juca o partida de table sau rummy.

La acest proiect frumos, administratorii au doua precizari importante de facut: locatarii sa nu poarte tocuri, iar bancutele si scaunele sa nu fie din fier forjat. Nu de alta, dar ar putea fi inundati vecinii de la ultimul etaj.

Totusi, copacii n-ar fi cei mai indicati pe blocurile din Bucuresti spun inginerii. Cel mult plante de maximum 15 centimetri. Riscul de indundatii e mare, daca nu exista o hidroizolatie cu cel putin doua straturi. Pana la pamant, acoperisul verde presupune in total sase straturi de protectie, dren, retinere si filtrare a apei. Intelegem de ce fiecare metru patrat de iarba prinsa-n beton costa 60 de euro.

Pret final: 36.000 de euro pentru o terasa de 600 de metri patrati, cat are un bloc de patru etaje. Daca proiectul va fi aprobat, costul va fi subventionat cu 50 pana la 80%. In cel mai fericit caz, o asociatie va plati 6.000 de euro, respectiv 200 de euro de persoana.

Ceva mai complicat e planul de a imbraca in ghirlande fatadele unor institutii cum ar fi Ministerul Economiei sau Palatul Victoria. Aceasta pentru ca noi nu avem umiditatea unor tari precum Anglia sau Danemarca si s-ar putea usca, atrag atentia specialistii in hidroizolatii.

Asadar plecam la drum cu intentii bune si un buget de 12 milioane de euro. Si poate o sa ajungem sa avem si noi constructii ca Trump Tower din New York sau alte cladiri celebre din orase pline de verdeata.

Citeste si:

El este cel mai mic om din lume. Are 18 ani si doar 55 de centimetri. Afla-i povestea. VIDEO

Boc ataca USL: Se vrea amanarea reorganizarii tarii pentru ca "baronii" au dat cu pumnul in masa

Viata pe Terra vine din spatiu. Dovada ca oamenii ar putea avea origini extraterestre

 

 

VIDEO PROTVPLUS.RO