Bucurestiul, sufocat de beton. In curand am putea avea gazon pe acoperisurile blocurilor
Bucurestiul se va transforma intr-o capitala verde, daca doua proiecte aprobate astazi de Consiliul General vor prinde viata. Multe cladiri vor avea pe acoperis gazon, iar malurile Dambovitei vor fi acoperite de flori.
Avem nevoie de verdeata pentru ca in zilele toride, la nivelul solului, sunt si 50 de grade Celsius.
Proiectul pilot ia in calcul 12 camine studentesti ale Politehnicii si ale Universitatii de Medicina si Farmacie. Asta inseamna ca in total cam 7000 de mp de acoperis vor avea gazon si plante usor de intretinut, iar in final se vor tranforma in adevarate pajisti, in miniatura desigur.
Acest proiect, in valoare de 7,5 milioane de lei, este finantat in proportie de 50% din bani europeni si trebuie finalizat in cel mult un an. Studentii isi fac deja planuri.
Pe viitor, insa, autoritatile spera sa ne putem compara cu tari ca Elvetia, Canada sau Germarnia, unde acoperisurile verzi sunt deja o traditie.
Ca sa nu fie distrusa cladirea, pe acoperis trebuie sa fie amenajate 6 straturi de protectie, pentru drenaj sau retinerea si filtrarea apei. Si Dambovita isi va schimba fata cu 23 de milioane de euro - bani europeni.
Malurile raului Dambovita ar putea fi pavate cu plante agatatoare si flori. Tot aici specialistii spun ca ar fi nevoie de ventilatoare care sa miste aerul rece si umed dinspre apa spre oras.
E nevoie de asa ceva: in Bucuresti betonul creste temperatura cu cel putin 4 grade, iar caldura e insuportabila in zilele caniculare. In plus, Uniunea Europeana ne obliga sa aveam 26 de metri patrati de verdeata pentru fiecare locuitor in parte.
Asta in conditiile in care un londonez are la dispozitie 83 de mp de verdeata, iar un locuitor din Stockolmului 64.