Proiect de lege: toate magazinele vor fi obligate sa vanda produse alimentare romanesti. Care sunt cotele impuse
Marile magazine ar putea fi obligate in curand sa aiba pe rafturi: carne, fructe si legume din productie romaneasca in proportie de cel putin 51 la suta.
Plenul Senatului a adoptat, marti, o propunere legislativa prin care comerciantii de produse alimentare sunt obligati sa vanda o anumita cota de carne, fructe si legume produse in Romania.
Propunerea pentru completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, care il are ca initiator pe social-democratul Ovidiu Dontu, a fost adoptata de Senat, in calitate de prima Camera legislativa sesizata, cu 76 de voturi "pentru" si patru abtineri.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In expunerea de motive, Dontu a subliniat ca proiectul sau are ca scop asigurarea accesului facil al producatorilor nationali pe piata de desfacere reprezentata de comerciantii cash&carry.
"Persoanele juridice autorizate sa desfasoare activitati de comercializare pentru produse alimentare au obligatia ca pentru carne, legume si fructe sa achizitioneze aceste produse, in proportie de cel putin 51%, corespunzator fiecarei categorii, provenite din lantul alimentar scurt asa cum este definit in Politica Agricola Comuna a Uniunii Europene. In lunile de iarna (decembrie-februarie), in magazinele mentionate, legumele si fructele din import sa reprezinte maxim 70% din oferta, pe fiecare categorie. Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 25.000 lei la 50.000 lei, in masura in care nu sunt aplicabile prevederile Legii concurentei", se arata in raportul favorabil al Comisiei economice, insusit de plenul Senatului.
Lantul alimentar scurt reprezinta, potrivit raportului Comisiei economice, "un lant de aprovizionare care implica un numar limitat de operatori economici angajati in activitati de cooperare si de dezvoltare economica locala, precum si relatii geografice si sociale stranse intre producatori si consumatori".
Masurile vor intra in vigoare dupa sase luni de la publicarea in Monitorul Oficial. Actul normativ va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, cu rol decizional in acest caz.
Sursa: Agerpres
Etichete: ue, magazin, carne, produse, legume, fructe, comerț, hipermarket,
Dată publicare:
06-10-2015 16:28