Proiect de lege. Bunicii ar putea fi plătiți să stea cu nepoții, cu o condiție însă


Ultimul update: Joi 26 Septembrie 2019 20:12
Data publicarii: Joi 26 Septembrie 2019 19:06
Categorie: Stiri Sociale

Bunicii care au grijă de nepoţi ar putea fi răsplătiţi.

Un senator a depus un proiect prin care să li se dea 650 de lei pe lună, timp de un an, dacă stau cu cei mici atunci când părinţii se întorc mai devreme la serviciu, din concediul de creştere a copilului.

O bunică are grijă nu de unul, ci de trei nepoţi. Părinţii lor lucrează, aşa cum se întâmplă în numeroase familii tinere din România.

Cei mici ajung să stea mai degrabă cu bunicii decât cu o bonă, însă primii nu sunt plătiţi. Pentru ei, un parlamentar a depus un proiect care prevede că bunicii care au grijă de copii, atunci când mama se întoarce mai devreme de doi ani la serviciu, să primească şi 650 de lei pe lună, timp de un an.

Bunic: "Noi am devasta statul pentru că avem trei nepoţi. Foarte mulţi bunici au pensii atât de mici, ar fi o iniţiativă care i-ar ajuta să aibă mai bună grijă de nepoţi".

Bunic: "Te neglijezi un pic pe tine şi laşi anumite probleme ale tale pentru că trebuie să ai grijă de el pentru că ei sunt viitorul".

Lucian Iliescu, senator PMP: "Practic lucrează ceva, face un serviciu. De ce statul român să nu plătească şi pentru acest serviciu ca acel copil să fie mai bine îngrijit?"

De cele mai multe ori, şi copiii şi părinţii preferă bunicii în locul unui necunoscut.

Copil: "Mereu când stau cu el, adorm foarte repede."
Reporter: "Ţi-ar plăcea să stai cu o dădacă?"
Copil: "Nu".

În 2018, o treime din mame s-au întors la serviciu mai devreme de doi ani, cât durează concediul de creştere a copilului.

Mămică: "Cred că aş avea mai mult curaj să mă întorc mai devreme la muncă ştiind că avem şi un ajutor şi părinţii au resursele financiare să stea cu cea mică".

Proiectul de lege abia a fost depus la Senat.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO