Proiect al Ministerului Muncii: Parintii care isi trimit copiii la cersit pot ajunge la inchisoare
Indiferent de vreme, aproximativ 900 de copii din intreaga tara sunt trimisi zilnic de familie pe strada la cersit. Si sunt obligati sa se intoarca cu bani, altfel sunt batuti si nu primesc de mancare.
Oficialii ii aduna in centre speciale si vor sa modifice legea, astfel incat parintii care nu au grija de copii sa ajunga dupa gratii.
FILMARE CU CAMERA ASCUNSA:
Reporter: Te-a trimis mami sa cersesti?
Copil: Da. Eu de aseara n-am mancat.
Reporter: Si asa vii tu in fiecare zi?
Copil: Da.
Reporter: Si nu ti-e frig?
Copil: Ba da.
Pe acest baiat de 8 ani l-am gasit in centrul capitalei. Tremura de frig, dar parea fericit. Reusise sa stranga 10 lei pe care se grabea sa-i duca mamei. La cateva strazi distanta, doi frati, si ei aflati la varsta la care ar trebui sa se joace, se straduiau din rasputeri sa-i impresioneze pe trecatori sa le lase un ban.
Acesti copii pot fi vazuti in toate intersectiile si zonele aglomerate din marile orase. Pe langa ei, vin si parinti inconstienti, cu bebelusi in brate.
In Bucuresti, doar in sectorul 2, anul trecut, 210 copii prinsi la cersit au fost luati de pe strada si dusi in adaposturi. Acest baiat are acum 17 ani. A inceput sa cerseasca in urma cu trei ani, cand a ajuns in grija matusii:
"Scoteam in jur de 150.000 pe fiecare seara.Bani nu luam nimic eu, tot ii dadeam ei. Ea isi cumpara tigari si cafea sa bea"
Satul sa stea in frig si sa manance rar o bucata de paine, baiatul a cerut ajutorul autoritatilor si acum sta intr-un adapost pentru copii.
"Le oferim cazare, alimentatie, asistenta medicala, consiliere psihologica...", spune Claudia Uzun, director general adjunct la directia de protectie sociala a Sectorului 2 din Capitala.
Ministerul Muncii vrea ca din acest an sa introduca sanctiuni mai aspre pentru parintii care-si trimit copiii la cersit. In prima faza, ei vor fi amendati cu 1000 de lei. Apoi, daca repeta greseala, ar putea fi trimisi dupa gratii. Cat despre parintii care-si lasa copiii in centre de plasament, ei ar putea fi nevoiti sa presteze munca in folosul comunitatii.
"Ne propunem sa incercam sa speriem parintii si sa fie amendati in momentul in care sunt gasiti. Trebuie sa nu mai dam bani nici copiilor, nici parintilor si altor persoane care cersesc pentru ca ii incurajm asa", ne-a declarat Elena Tudor, director DGASPC.
In prezent, potrivit autoritatilor, 900 de copii isi duc traiul pe strada.