Programul national de fertilizare in vitro, reluat dupa trei ani de pauza. Criteriile de selectie a clinicilor, schimbate
O raza de speranta pentru pentru cuplurile care nu pot avea copii. Dupa trei ani de pauza, Ministerul Sanatatii va relua programul national de fertilizare in vitro.
Vor fi schimbate insa criteriile de selectie a clinicilor, pentru ca in urma programului derulat in 2011 rata de reusita a fost mica, de 17%.
Germina, o tanara de 28 de ani din Bucuresti, incearca de trei ani impreuna cu sotul ei sa aiba un copil. Dupa numeroase controale, doctorii le-au spus ca singura sansa ca sa aiba urmasi este fertilizarea in vitro.
Aproximativ unul din sase cupluri sufera de infertilitate, conform ultimelor statistici. Iar aceasta afectiune incepe sa se intalneasca tot mai des la cei care au intre 28 si 38 ani.
Pentru aceste cupluri, fertilizarea in vitro e ultima speranta si, totodata, solutia salvatoare. Dar oamenii nu-si permit sa plateasca mii de euro pentru procedura. Asa ca, dupa trei ani de pauza, Ministerul Sanatatii vrea sa reia programul de fertilizare in vitro din 2015, insa anunta modificari.
"Vreau clinici alese pe criterii de performata si pe rezultate obtinute. Banii sa fie chletuiti eficient. Rata de succes sa fie mai mare. S-au alocat niste bani, sunt nemultumit si nu s-a obtinut efectul scontat", a spus ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
Adica, in 2011, statul a platit un milion de euro pentru 1.129 de proceduri de fertilizarea in vitro. In urma acestora s-au nascut 197 de bebelusi. Asta inseamana ca programul a avut o rata de reusita de doar 17%, la jumatate fata de cea obtinuta in centrele de profil din Europa.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministerul sanatatii, fertilizare in vitro, Nicolae Bănicioiu,
Dată publicare:
27-09-2014 20:01