Programul "fructe proaspete in scoli" va ajunge si in gradinite. Copiii vor banane si struguri, Guvernul le da doar mere
''Programul: fructe proaspete in scoli'' va ajunge si in gradinite. Doar ca si de data aceasta prin fructe intelegem doar mere, desi un raport recent arata ca cei mici isi doresc banane, struguri, sau piersici.
Din pacate, responsabilii din Ministerul Agriculturii spun ca pot sa garanteze doar pentru prospetimea merelor, pentru ca celelalte sunt prea perisabile.
De 7 ani de cand exista in anumite institutii de invatamant, programul "Fructe in scoli" se limiteaza la mere. Iar calitatea acestora este indoielnica, spun chiar elevii care ar trebui sa se bucure de fructe proaspete.
Conform unui raport realizat in 2016 de catre guvern, 62,4% dintre elevii chestionati doreau inlocuirea marului cu alte fructe. 28% si-ar dori sa manance citrice, 13% banane, iar altii pere, piersici si struguri."
Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii: "Trebuie sa avem pe o perioada destul de mare fructul, 88 de zile si sa il ai in stare proaspata. nu ne putem permite sa ducem produse congelate, din acest motiv a fost propus si aprobat marul".
Consiliul National al Elevilor sustine ca programul ar trebui regandit pentru ca in unele scoli, merele sunt hrana zilnica pentru copii, iar in altele, sunt aruncate.
Vlad Stefan, presedintele consiliului elevilor: "Sa fie oarecum oferite complementar cu altceva, in asa fel incat acest pachet sa aiba un sens, o logica, pentru ca, din pacate, am auzit de institutii de invatamant care oferea mere si lapte, o combinatie care din punct de vedere biologic nu stiu cat de sanatoasa ar fi".
Ministerul Agriculturii este responsabil cu fructele proaspete in scoli, dar consiliile judetele sunt cele care incheie contracte cu producatorii, in urma unor licitatii.
De cativa ani incoace, agricultorii romani s-au plans ca merele lor sunt lasate sa se strice, in timp ce in unele scoli ajung mere din Polonia sau Ungaria, pentru ca doar acelea indeplineau conditiile: greutate intre 100 si 150 de grame, sa fie spalate, intregi, sanatoase, fara materii straine vizibile, fara umiditate externa in exces, fara miros sau gust strain. Aceste criterii au fost, acum, scoase.
Un fermier din Dambovita a dat doua mii de kilograme de mere la animale. Omul se plange ca are 500 de tone in depozit, dar nu are clienti.
Eugen Marin-pomicultor: "S-au stricat efectiv, se vad ca sunt stricate. Containere intregi. Un container are in jur de 300 de kilograme, astazi am dat afara 200 de containere. Am dat la vaci, la oi, la porci, toate categoriile de animale manaca mere".
Oficialii spun la randul lor ca nu pot interzice importul, dar recomanda produsele romanesti.
Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii: "Eu imi doresc foarte mult sa se consume produse autohtone dintr-un motiv foarte simplu: investitiile realizate in ultima perioada in sectorul agricol incep sa isi produca efectele si eu cred ca trebuie sa consumam pentru ca este vorba despre produse proaspete"
Programul fructe proaspete in scoli este finantat de la guvern, iar costurile pentru un an scolar se ridica la 7 milioane de lei. Statul aloca 37 de bani pe mar. Dar fructe ajung in 7000 de scoli din Romania, din totalul de 19.000 de unitati scolare existente.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministerul agriculturii, scoli, fructe, gradinita, mere,
Dată publicare:
30-05-2017 19:01