Programul "Fructe in scoli", fara fructe. Elevii nu vor manca mere pentru ca autoritatile nu au organizat licitatiile la timp


Ultimul update: Sambata 25 Octombrie 2014 06:54
Data publicarii: Miercuri 22 Octombrie 2014 19:19
Categorie: Stiri Sociale

Cursurile au inceput de-o luna, insa elevii nu primesc mere pentru ca programul “Fructe in scoli” nu functioneaza.

Corijenti la obligatii, responsabilii nu au invatat din greselile anilor trecuti si nu s-au grabit sa organizeze licitatii, asa ca abia din 2015 merele vor ajunge la copii. Si vor fi, cel mai probabil, din import, pentru ca ale noastre sunt deja la vanzare. Iar producatorii nu au depozite suficiente ca sa le pastreze pana atunci.

Numai dintr-o singura livada s-au strans peste 2500 tone de mere rumene si frumoase. Admistratorul ar fi dus o parte in scoli, insa cum abia in decembrie vor fi organizate licitatiile, merele au ajuns in magazine si fabrici de conserve.

“Se poate intampla sa nu mai avem mere sa le putem asigura in acest program. Consideram ca elevii ar trebui sa beneficieze de mere romanesti nu de mere aduse din import", spune Simona Radu, administratorul acestei livezi.

“Doar pe 19 septembrie a fost publicata Hotararea in Monitorul Oficial, dupa care trebuie urmat un anume parcurs legal pana la organizarea licitatiei. Undeva in cursul lunii ianuarie vom putea incepe distribuirea merelor", explica Radu Nechit, consilier judetean din Sibiu.

Dar in ianuarie, cand vor avea autoritatile bani sa le cumpere elevilor mere, e posibil ca producatorii autohtoni sa-si fi vandut deja recolta.

“E foarte greu pentru noi, producatorii, pentru ca procedurile sunt greoaie si noi ar trebui sa asteptam si ce facem cu marfa, nu avem unde sa o tinem si costa bani”, explica Dumitru Bulzan, un producator de mere.

Asa ca, cel mai probabil, scolarii vor primi mere de import abia la inceputul anului viitor.

In tot acest timp, elevii simt lipsa fructelor.

Discutie invatatoare-elevi:

Invatatoare: “Va plac merele?”
Elevi: “Daaaa!”
Invatatoare: “De care doriti?”
Elevi: “Verzi, rosii, galbene!”
Invatatoare: “Anul acesta ati primit mere?”
Elevi: “Nuuuu!”
Invatatoare: “Si ati vrea?”
Elevi: “Daa!”

"Cu siguranta fructele sunt extraordinar de importante pentru cresterea unui copil. Anul trecut, in pauza de 9, intai mancam un fruct si la 10 isi luau micul dejun. Incepe anotimpul rece si toata lumea stie ca e bine sa se consume fructe in acest anotimp", este de parere invatatoarea Paraschiva Chioar.

Situatia este valabila in toate tara. Copiii vor primi fructe abia anul viitor, desi banii au fost alocati: aproape 65 de milioane de lei. 30 de milioane de la statul roman, iar restul, bani europeni.

VIDEO PROTVPLUS.RO