Cat de uriase pot fi incasarile din livezile pitice. Agricultorii au decoperit ca pot face mai multi bani, mult mai repede
Batranele livezi, cu pomi fructiferi, intinse pe zeci de hectare, au devenit istorie. Preocupati sa tina pasul cu vremurile, pomicultorii s-au orientat spre culturile moderne de arbori pitici.
Productivitatea unei livezi lilliput este de doua ori mai mare, iar arborii sunt mai usor de ingrijit.
Ionut administreaza livada de pomi pitici a parintilor lui din localitatea Bucium, judetul Maramures. Au cultivat pe 5 hectare de teren in total 7 soiuri diferite de mere.
"Am inteles ca asta-i viitorul. Si dupa aceea au venit si rezultatele si speram sa fie tot asa, daca nu mai bine .Cel putin dublu se obtine cantitativ fata de cei clasici. Si marimea fructelor e mai mare, aspectul. Lumea prefera fructele mari", spune Ionut Pop, administratorul livezii.
Statiunile de cercetare pomicola au obtinut pomii pitici din altoiri succesive. Dau rod in al doilea an, spre deosebire de patru-cinci cat dureaza la soiurile clasice. Ionut obtine 40 de tone pe an la hectar, iar in urmatorii ani spera sa ajunga la 100 de tone la hectar. Intr-o livada obisnuita, pe aceeasi suprafata, n-ar obtine nici jumatate din aceasta productie.
Despre avantajele soiurilor pitice s-a convins si Vasile. A cultivat o suprafata de 63 de ari, din care traieste bine. Are 5 soiuri de mere si unul de pere, iar fructele le vinde fara probleme in piete, la targuri sau chiar in fata casei, la sosea.
"Cu merii pitici nu-i atat de munca ca si cu cei mari. Sunt mai usor de cules, nu-ti trebuie scari, atatia oameni la munca. Recolta-i mai mare. Am acasa si pomi clasici, dar am vazut ca asa-i cu din astia mai profitabil."
Numai in judetul Maramures, in ultimii doi ani, livezile pitice s-au intins pe 26 de hectare de teren.