Au luat nota 10 la titularizare, insa NU au loc la catedra. Cum ii descurajeaza statul pe profesorii cu adevarat capabili
In fiecare an, reclamam lipsa profesorilor pasionati din scolile romanesti, dar in acelasi timp descoperim ca autoritatile ii descurajeaza pe cei cu adevarat capabili.
Va dam exemplul unor dascali care, desi au luat 10 la examenul de titularizare, nu au posturi, asa ca sunt nevoiti sa faca zilnic naveta. Ridicol este ca in multe cazuri primariile uita sa le deconteze si banii de transport.
Catalin Lazar a luat 10 la titularizare, dar pentru ca nu s-a eliberat nicun post tot suplinitor a ramas. Zilnic bate aproape 40 de kilometri. Pleaca din Cisnadie la Sibiu, unde preda la doua licee, apoi merge si in comuna Rasinari.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Exista in lumea noastra profesori cu doctorat care suplinesc, exista profesori care constant obtin peste 9 la concurs si care suplinesc, situatie cauzata de faptul ca nu se mai scot la concurs catedre", spune Catalin, profesor de istorie.
"Nu este totuna sa iei nota maxima sau aproape de maxim si tu sa fii tot intr-o suplinire continua si in acelasi timp pe mai multe scoli", afirma Constantin Vilcu, director la Scoala Gimnaziala Octavian Goga Rasinari.
Elena Teleanu este singurul profesor din judetul Prahova care a luat nota maxima la titularizare. A crescut in Valea Doftanei si si-a dorit sa lucreze aproape de casa. N-a gasit, insa, niciun post, asa ca a facut un compromis.
"Pot sa fiu aproape de familia mea, pot sa fiu alaturi de elevii mei inca un an! Nu am avut nimic de pierdut, din contra, pierdeam foarte mult timp pe naveta si bani, bineinteles", considera ea.
Profesoara are destui colegi care pierd mare parte din salariu pe naveta. Ana Grecu , de exemplu, se trezeste in fiecare zi la 5 fara un sfert si schimba doua microbuze pana la scoala unde este invatatoare: "Inseamna sa dormi mai putin, dar inseamna trei ore, trei ore si jumatate de drum dus, 450 de lei ca bani pe luna".
Pusi in fata unor astfel de situatii stanjenitoare, dascalii se intereseaza in primul rand daca scoala deconteaza transportul.
Alexandra Stir, profesor: "In bani, sunt vreo 4 milioane, va dati seama, daca nu s-ar deconta, din cei 10 as ramane cu 6, cat e o factura de gaze iarna, efectiv, ar fi destul de mult".
Ministrul Educatiei, Remus Pricopie promite ca va deconta transportul cadrelor didactice din fonduri europene, insa deocamdata nu avem un proiect in acest sens.
Sursa: Pro TV
Etichete: titularizare, profesori, invatamant, posturi, naveta, invatatori, suplinitori,
Dată publicare:
22-09-2014 18:29