Producem miere în cantități record, dar nu ne permitem să o consumăm. Exportată în Japonia


Ultimul update: Duminica 10 Martie 2019 19:57
Data publicarii: Duminica 10 Martie 2019 18:16
Categorie: Stiri Sociale

România este unul dintre cei mai mari producători de miere din Europa, dar codașă la consum.

Cantităţi mari pleacă din ţara noastră spre vestul Europei şi spre Asia, unde fiecare dimineaţă începe cu o linguriţă de miere. Beneficiile sunt mari pentru organism: mierea creşte imunitatea, stimulează digestia şi ajută la tratarea răcelilor.

Mierea este un lux pentru mulţi români, spun cu mâhnire apicultorii.

Apicultor: ”Nu orice român îl are în bucătărie. Speram că cu timpul va creşte consumul, pentru că e un produs natural, care ar trebui să fie pe masa oricărui român."

Statistică arată că un român mănâncă, în medie, 600 de grame de miere pe an. Asta în vreme ce belgienii, olandezii sau germanii consumă o cantitate chiar şi de trei ori mai mare.

Apicultor: ”Salariile sunt foarte mici şi nu ajung banii. Să nu uităm că toate produsele apicole sunt benefice sănătăţii şi intră direct în sânge."

Silvia Pătruica, profesor apicultură USAMVB Timișoara: ”Raportat la producţia care se obţine anual, consumul este extrem de mic. Beneficiile mierii sunt multiple, începând de la afecţiunile respiratorii, la afecţiunile digestive."

În ţările vestice, mierea este unul dintre principalii îndulcitori pentru ceai şi cafea.

Cumpărător: ”Consum miere şi la cafea, consum miere la ceai. Dimineaţa, o linguriţă de miere. Nu am nicio problemă, nici cu răceala, nici cu nimic.''

Apicultorii încearcă să îşi familiarizeze clienţii la târgurile de profil și şi-au format o clientelă în zeci de ani.

Apicultor: "Suntem o familie cu tradiţie în ale apiculturii, suntem de 50 de ani şi avem foarte mulţi clienţi rămaşi de la părinți.''

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, exportăm anual între 8 şi 12 tone de miere.

Apicultor: ”O mare parte, salcâm, merge în Japonia, în Olanda, cam 80 la sută se exportă."

Cea mai bună perioadă pentru mierea românească a fost între 2015 şi 2017, când România a devenit cel mai mare producător din Uniunea Europeană, fiind urmată de Spania şi Ungaria. Anul trecut, producţia a scăzut cu până la 30%, din cauza vremii neprielnice.

VIDEO PROTVPLUS.RO