Primul meu job: somer. Afirmatie valabila pentru 100.000 de tineri romani
Tot mai multi tineri isi vor aminti asa perioada de dupa terminarea facultatii sau liceului. Se grabesc intai si-ntai sa-si completeze dosarul de somaj, pentru ca statul le plateste indemnizatia doar daca il depun repede.
Asa ca un serviciu mai poate astepta. Iar despre programe care sa-i incurajeze si sa-i ajute sa isi gaseasca un post nu prea poate fi vorba, desi avem sute de milioane de euro, bani europeni, fix pentru astfel de situatii.
Legea este clara. Pentru ca absolventii unei forme de invatamant sa beneficieze de ajutorul de somaj trebuie sa isi depuna dosarul in cel mult 60 de zile de la terminarea scolii. Altfel pierd banii.
"Ar trebui sa fie diferit, sa aiba vreo sase luni in care se inscrie la AJOFM-uri, sa se inscrie la diverse joburi si apoi ca o varianta de avarie sa primeasca si partea asta de somaj", spune Marius Potolea, vicepresedinte relatii externe AIESEC Romania.
Numai ca la noi nu exista o strategie coerenta care sa-i ajute pe tineri sa se angajeze. Iar scuza lipsei de fonduri este din start eliminata: institutiile publice de stat din Romania au la dispozitie 500 de milioane de euro de la Uniune pentru partea de resurse umane. Autoritatile nu vor sau nu stiu sa foloseasca acesti bani in spijinul absolventilor.
Sunt aproape 100 000 de tineri sub 25 de ani someri in acest moment. Anul acesta lor li s-ar putea adauga si o mare parte dintre absolventii de liceu, scoli profesionale si facultati. Iar cum indemnizatia de somaj a scazut si ea cu 15% inseamna ca sute de mii de tineri vor trebui sa se descurce cu 255 de lei pe luna.