Primăriile din România care le dau tinerilor teren gratuit ca să își construiască o casă
În condițiile în care jumătate dintre tinerii români declară că vor să plece din țară și mulți s-au mutat deja în străinătate, unele primării caută soluții ca să reducă exodul.
Le acordă gratuit teren pentru casă celor care au până în 35 de ani și vor să se întoarcă. În anumite cazuri, pot primi și proiectul pentru nouă locuință.
În acest fel, cheltuielile pentru construcție scad și cu până la 20.000 de euro.
Mii de tineri au plecat în ultimii ani din Bacău, în căutarea unui trai mai bun. Ca să îi convingă să revină, primăria le oferă acum gratuit câte 300 de metri pătraţi într-un cartier de la marginea oraşului, pe care să îşi ridice o casă. După şapte ani petrecuţi în Franţa, Miruna a decis să se întoarcă în ţară.
Miruna Apostu: "Este un ajutor de care noi, tinerii, avem nevoie. Sunt mulţi care ar vrea să revină acasă, dar nu au curajul pentru că nu sunt susţinuţi cu astfel de proiecte."
Pentru a primi terenul gratuit de la primărie, tinerii trebuie să aibă cel mult 35 de ani şi să nu mai fi avut până acum o casă. Prioritate vor avea cei care vor să se întoarcă în Bacău.
Cosmin Necul, primar Bacău: "Aceasta este zona de 42 de hectare pe care o avem pusă la dispoziţie. Va reprezenta un nou cartier al Bacaului. Vom trage toate utilităţile şi vom amenaja drumurile, dar vom crea şi creșe şi grădiniţe, dar şi un parc de 3 hectare precum şi spaţii comerciale."
Primăria din Bacău le oferă tinerilor şi trei variante de proiect pentru case.
Răzvan Dimitrie: Acest lucru contează enorm pentru că nu toată lumea are posibilitatea de a-şi cumpăra un teren.
Reporter: Faptul că municipalitatea îţi oferă acest lucru este un start binevenit?
Răzvan Dimitrie: Da, este un argument destul de puternic.
Un proiect similar are şi primăria din Sfântu Gheorghe - judeţul Covasna.
Vlad Manolăcescu, reprezentant primăria Sfântu Gheorghe: "Sunt câteva case construite, trei mai exact. Două case sunt în construcţie, mai sunt şi altele, lucrări aprobate, contracte semnate şi care urmează să fie puse în aplicare."
Fekete Balint, beneficiar proiect: În mai am început construcţia şi chiar acum, la 21 decembrie, ne-am mutat aici. Am primit un plan şi teren, care este o economisire enormă.
Reporter: Cât ai economisit?
Fekete Balint: În jur de 15.000 - 20.000 de euro.
În Cavnic - judeţul Maramureş - peste 100 de tineri, cei mai mulţi plecaţi la muncă în strainate, au depus cereri la Primărie ca să le acorde teren gratuit pentru construcţia unei case. Un sfert dintre ei au primit undă verde ca să înceapă lucrările.
Rodica Boboc, mama unei beneficiare: "La fetiţa mea i-a plăcut întotdeauna Cavnic. A studiat şi a plecat în Italia, dar vrea să vină aici. Într-un an - doi îs acasă."
Marius Longaver, beneficiar proiect: "Am plecat în Austria în urmă cu 12 ani şi am aflat din mediul online că există această oportunitate de a obţine un teren pentru construcţia unei case. Sperăm că în viitor să ne intoacem în România."
Tinerii care primesc gratuit teren de la primarii au la dispoziţie un an să înceapă lucrările şi cel mult trei ca să finalizeze construcţia.