Primăriile ar putea fi obligate prin lege să asigure spații verzi între blocuri

08-10-2018 18:49


Primăriile vor fi obligate să protejeze spatiile verzi şi să nu mai acorde autorizaţii de construcţie peste tot. Cel puţin asta propune o iniţiativă legislativă care vorbeşte despre înfiinţarea unui registru naţional.

Dacă media europeană este de 26 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, la noi vorbim despre aproximativ 15 metri pătraţi.

Într-un cartier rezidenţial din Cluj s-au mutat, în ultimii 5 ani, mii de familii. Zona este lipsită de verdeaţă, pentru că dezvoltatorii imobiliari nu au fost obligaţi de primărie să facă ceva în acest sens.

"Sunt aglomerate blocurile şi foarte îngustă şoseaua, multe maşini", spun oamenii.

Într-un alt colţ de oraş, un teren uriaş a fost abandonat.

"Sunt mistreţi, căprioare... În weekend, de pildă, dacă aţi fi venit vara, aţi fi văzut clujeni la grătar", explică localnicii.

Iniţial, aici a fost o pepinieră publică, apoi a apărut o mică deltă.

Întreaga zonă se întinde pe aproximativ 40 de hectare şi cuprinde şi trei lacuri. În jurul spaţiului verde s-au construit zeci de noi blocuri şi primăria promitea încă din 2013 să amenajeze un parc uriaş, dar în continuare zona zace în paragină.

Oana Buzatu, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca: "Acel teren este parţial al municipiului şi părţi din el se mai afla fie în proprietate privată, fie în diferite forme de soluţionare a naturii proprietăţii. Avem însă asigurarea că prin PUZ acea zonă va fi verde."

Adrian Dohotaru, deputat și activist de mediu: "Am propus o nouă lege a spaţiilor verzi, registre a spaţiilor verzi din oraşe... Propunem ca la noile dezvoltări imobiliare să avem 30% spaţiu verde, pentru a creşte calitatea vieţii în oraşele României."

OMS recomandă ca fiecare oraş să aibă cel puţin 50 de metri pătraţi de spaţiu verde pentru fiecare locuitor. Media europeană este de 26, dar noi avem puţine localităţi care ating sau depăşesc acest prag.

Iată ce se întâmplă în Târgu Mureş.

"Lipsesc spaţiile verzi şi trăim în praf şi mizerie. Spaţiul verde absoarbe praful şi elimina foarte mult oxigen", spun oamenii.

Cosmin Blaga, purtător de cuvânt Primăria Târgu Mureş: "Probabil că sunt unele blocuri care nu au spaţii verzi atât cât prevede legislaţia, dar noi atunci când facem lucrare avem grijă să nu micşorăm spaţiul verde decât când este necesar pentru amenajarea de noi parcări."

Potrivit iniţiativei legislative, în Registrul Naţional al Spaţiilor Verzi vor fi introduse toate zonele cu verdeaţă din oraşe. Primăriile vor fi obligate să le protejeze şi să nu mai acorde autorizaţii de construcţie peste tot.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO