Primăria unei comune din Mureș oferă 2.500 de lei pentru fiecare nou-născut dintr-o familie. Suma ar putea fi dublată
Primăria unei comune din Mureș acordă, din acest an, câte 2.500 de lei pentru fiecare nou-născut dintr-o familie, iar dacă proiectul va avea succes, autoritățile locale se gândesc chiar să dubleze suma.
Motivul: România stă tot mai prost la capitolul "natalitate" din cauza migrației familiilor tinere și a faptului că, adesea, cuplurile aleg să aibă doar un singur copil. Așa se face că satele și orașele noastre sunt locuite de o populație tot mai îmbătrânită.
Comuna Daneș se află la mica distanță de orașul medieval Sighișoara, la granița județului Mureș cu Sibiu. Este o comună cochetă, cu mare potențial turistic.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu toate acestea, mulți dintre tinerii care s-au născut aici au ales să plece din localitate pentru un trai mai bun. Ca să contracareze fenomenul, autoritățile locale au venit cu o formulă de sprijin pentru tinerele familii.
Nicolae Mosora, primarul comunei Daneș: ”Tinerii, dacă rămân aici și dacă au copii, de la al doilea copil, al treilea, al patrulea, cât o fi, le acordăm un ajutor de 2.500 de lei pentru copil. Suma nu va rămâne aici. Dacă vedem că sunt rezultate, avem de gând să o mărim.”
Cele mai multe familii din localitate au doar un copil.
Părinte: ”Este un proiect foarte bun, adică de a promova natalitatea. Suntem stabiliți aici, am și un loc de muncă aici și e bine aici, în România. Mulți pleacă.”
Reporter: ”Vă gândiți și la al doilea?”
Părinte: ”Da, da, ne gândim, da.”
Localnicii susțin că o astfel de inițiativă ar putea ajuta familiile la început de drum.
Localnică: ”Majoritatea tinerilor pleacă din zonă, așa că nu mai prea avem. Pleacă, pentru că locurile de muncă nu sunt ok. Ca și proiect, la nivel de comună, e foarte bine venit.”
Localnică: ”Sunt mulți plecați. Nu au posibilitatea să crească un copil în România. Tinerii renunță la copii, pleacă în străinătate să își facă un trai mai bun, asta e problema.”
În comună sunt ajutate și familiile tinere care vor să își cumpere o locuință: toate costurile cu actele sunt decontate din bugetul Primăriei.