Prima reacție a profesoarei care a tuns la oră doi elevi: ”Lipseşte o mică şuviţă din perişor. Nu le-am schimbat imaginea”
Profesoara de matematică de la Colegiului Naţional Al. I. Cuza din Ploieşti care este acuzată de părinţii unor elevi că i-a umilit şi traumatizat pentru că le-a tuns părul în clasă, în faţa colegilor, şi-a recunoscut vina.
Profesoara, care este şi diriginta copiilor, spune însă că băieţii nu respectau regulamentul şcolii care impune lunigmea maximă a firului de păr de 5 centimetri.
Magda Vasile, profesor de matematică în cadrul colegiului Al.I. Cuza din Ploieşti, dirigintă la clasa a VII-a, a tuns câte o şuviţă din părul a doi băieţi chiar în timpul orei de dirigenţie care a avut loc vineri, 10 noiembrie.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Profesoara susţine că totul a fost în spirit de glumă şi că nu a avut intenţia să-i traumatizeze pe cei doi băieţi, motivul acestei dispute fiind felul în care elevii îşi poartă părul în formă de ”moţ de samurai”, considerat indecent de cadrul didactic şi contrar regulamentului şcolar.
”Sunt profesor serios care încearcă să-i determine pe elevi să-şi găsească un drum, o ţinută care să-i facă să se descurce când vor ieşi din băncile şcolii. Consider că elevii noştri au egalitate de şanse şi atunci încerc să construiesc în ei un simţ civic. Relativ la ce s-a întâmplat vinerea trecută, pot să spun că, în cadrul orei de dirigenţie, în mod repetat, le-am explicat ce trebuie să facă.
Elevii vin la şcoală cu un fel de moţ gen samurai în vârful capului, iar când îşi dau acel moţ jos sunt în permanenţă preocupaţi să-şi aşeze freza, să fie într-o formă anume, să aibă un look, nemaifiind atenţi la ceea ce se întâmplă în clasă”, susţine profesoara Magda Vasile.
Cadrul didactic mai spune că ceilalţi colegi i-au atras atenţia că elevii din clasa ei nu sunt atenţi la oră, că nu-şi iau notiţe.
”În acea oră de dirigenţie, am reluat această discuţie pentru că tocmai primisem nişte informări că la alte ore nu fac ceea ce trebuie şi atunci le-am spus să se tundă pentru săptămâna viitoare. Copiii au început în clasă să-şi măsoare una altuia părul pentru că au considerat că nu au depăşit o limită a regulamentului. Unul avea 12 centimetri, altul vreo 14 centimetri.
Discuţii au mai avut loc şi la alte ore de dirigenţie şi la şedinţa cu părinţii. În urma discuţiilor repetate, unii dintre băieţi s-au tuns şi chiar au constatat că le stă mult mai bine. Când au început să se măsoare şi au constatat că sunt cu dimensiunile de păr mult peste ceea ce ar trebui să fie, eu am spus sub formă de glumă, că eu, fiind profesor de matematică, n-aş şti să-i tund, să se ducă la frizer, pentru că frizerul este singurul în măsură să-i tundă. Eu aş fi putut eventual să-i tund cu o formă geometrică, pentru că tocmai terminasem de predat patrulaterul”, a declarat profesoara de matematică pentru adevarul.ro.
„Unul dintre copii avea o foarfecă pe care mi-a împrumutat-o. M-am apropiat de elevul Ioniţă Rareş, el a fost cel mai apropiat de mine, nu a fost în niciun fel împotriva apropierii mele de el. Din partea din spate, am luat între vârful degetelor o mică şuviţă din care am tăiat într-adevăr zece firişoare de păr de o lungime de un centimetru – un centimetru jumătate, şuviţă pe care i-am pus-o pe caiet în aşa fel încât să vadă că nu a fost tuns, traumatizat, în niciun fel agresat.
A fost tot timpul de acord, a râs, în niciun caz intenţia mea nu a fost denigratoare la adresa copiilor. A mai fost un elev căruia i-am aplicat acelaşi tratament, să zicem. S-a distrat.
În momentul în care i-am pus şuviţa pe caiet s-a dus să o arunce la gunoi, iar eu le-am explicat copiilor aşa: ceea ce vi se pare că este o traumă, faptul că cineva vă pune să vă tundenţi nu înseamnă decât că vă creaţi voi o altă imagine.
Faptul că le lispeşte o mică şuviţă din perişor nu le-a schimbat cu nimic nici imaginea, nici nu au fost traumatizaţi şi nici nu au fost vreo secundă în pericol”, a mai spus Magda Vasile. Întrebată dacă ar mai repeta gestul şi cu alţi elevi, profesoara de matematică a negat, dar în acelaşi timp a precizat că i se pare că a fost „băgată într-un scandal mai mare decât era cazul să se întâmple”, pentru că în clasa, la momentul la care s-a petrecut acel incident, era o atmosferă relaxantă şi „efectiv copiii au luat-o ca pe o glumă”.
Incidentul a fost adus în atenția publicului de către deputatul de Prahova Dan Rădulescu care a scris pe Facebook că un prieten i-a povestit cum fiul său şi un alt elev au fost tunşti de o profesoară în timpul orelor, la Colegiul Naţional ”Alexandru Ioan Cuza” din Ploieşti.
Dan Rădulescu, parlamentar USR, de profesie muzeograf şi profesor la Liceul de Arte ”Carmen Sylva” din Ploieşti, a postat pe pagina sa de Facebook următorul mesaj:
”Vă amintiţi vremurile acelea, când pe unii-i ridica miliţia şi-i tundea-n dubă? Ori, vorba zeflemitoare, ”ia, bă, cinci lei şi tunde-te!”? Ori, anii 90, când minerii-i tăbăceau bine pe cei cu o frizură necorespunzătoare? Ei, bine, acele vremuri nu sunt atât de îndepărtate, precum aţi fi tentaţi să credeţi... Astăzi, m-a sunat Razvan Ioniţă. Avea o voce gâtuită de indignare. Băiatul lui este elev într-a şaptea la Colegiul Naţional Alexandru Ioan Cuza din Ploieşti.
De o bună bucată de vreme era tachinat de doamna profesoară de matematică, nu pe motiv că nu s-ar fi priceput la disciplina lui Pitagora, ci pentru că, în viziunea dumneaei, micuţul nu corespundea – avea părul lung.
Degeaba tatăl i-a explicat, inclusiv dirigintei, de nenumărate ori cum stă treaba, doamna, nu şi nu. Până astăzi. Când a pus câţiva colegi să-i măsoare părul copilului, a constatat cei 15 centimetri, apoi le-a cerut o foarfecă şi l-a tuns. A urmat încă un coleg de clasă, la fel de ”necorespunzător”. Nu a contat că acei copii au 13 ani. Că s-ar fi putut speria şi reacţiona cumva, încât să se întâmple o tragedie, calea dintre o foarfecă şi un ochi, o ureche sau o mână, fiind extrem de mică, mai ales în aceste cazuri”, a scris deputatul Dan Rădulescu.