"Prima împădurire", un eşec total. Câți agricultori s-au înscris în a doua sesiune
Programul "Prima împădurire" se dovedeşte un eşec total. Doar patru agricultori s-au înscris în a doua sesiune, ca să obţină bani de la stat pentru păduri.
Oamenii spun că nu au voie să planteze orice copac şi că trebuie să plătească ei totul până când primesc fondurile. În prima sesiune din acest an doar 35 de dosare au fost eligibile. În tot acest timp, pădurile României sunt defrişate fără oprire. 3,5 hectare dispar în fiecare oră.
În judeţul Braşov nu se încumetă nimeni să se înscrie în programul "Prima împădurire". Oamenii spun că trebuie să plătească singuri cel puţin 2 mii de euro pe hectar, pentru că banii de la stat vin în câţiva ani de la investiţie. Iar în al 12-lea an scad de la 2.000, la 400 de euro. Apoi titularii nu mai primesc nimic.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În România dispar 3,5 hectare de pădure pe oră, potrivit Greenpeace. Când vine vorba de împădurire, cifrele sunt complet diferite. Imaginaţi-vă că numai în judeţul Braşov prima sesiune a programului de împădurire s-a finalizat cu doar 3 proiecte aprobate, iar în a doua sesiune până acum nu s-a înscris nimeni.
Florian Radu are 50 de hectare de teren nisipos, la 50 de kilometri de Craiova. Plantează doar sorg, una dintre puţinele plante ce rezista într-o zonă deşertica.
Prin programul "Prima Împădurire", Florian Radu vrea să transforme peisajul într-o pădure de salcâmi.
"Pe aceste terenuri sunt dune de nisip, mai deal şi mai vale. E foarte bine să se împădurească dealurile. 1 - pentru că nu se mai mişca nisipul şi 2 protejează cultură. Pot fi făcute perdele forestiere”, spune fermierul.
Birocraţia este însă greu de învins, spun fermierii care vor să se înscrie în program. Sunt obligaţi să planteze un anumit soi şi să obţină adeverinţe de la primărie, APIA, Consiliul Judeţean, Ministerul Mediului şi Garda Forestieră. Din această cauză, în judeţul Dolj doar 4 fermieri au depus cereri de sprijin financiar pentru împădurire, în a doua sesiune care se va încheia pe 6 octombrie.
La începutul anului, în prima sesiune a programului, au fost eligibile doar 35 de cereri din 38.
Adrian Chesoiu, director general AFIR: ''Nu cred că trebuie să-l numim un eşec. În a doua sesiune nu avem momentan nicio cerere depusă, documentaţiile aferente unor astfel de programe sunt un pic mai stufoase şi necesită avize şi documentație de la multe autorităţi şi sunt complexe.''
Păduri întregi din Timiş, Bihor sau Maramureş au dispărut din cauza furtunilor puternice care au lovit țara săptămâna trecută.