În timp ce pădurile țării dispar, ministrul Pană vrea să închidă Inspectorul Pădurii
Protest mai puţin obişnuit la Ministerul Apelor şi Pădurilor. Mai multe persoane au purtat pancarte prin care şi-au arătat susţinerea pentru platforma online inspectorulpadurii.ro.
Cu ajutorul ei, oricine poate accesa imagini din satelit şi informaţii care arată dacă tăierile de copaci sunt legale sau nu.
Actualul ministru, Doina Pană, a anunţat că nu mai susţine această platforma dezvoltată de Guvernul Cioloş pe motiv că ar fi ilegală. În tot acest timp, pădurile ţării dispar pentru că nimeni nu-i opreşte pe hoţi şi nimeni nu se gândeşte la catastrofele naturale cauzate de aceste defrişări, care duc la tragedii în toată lumea, chiar în acest moment.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mai multe organizaţii neguvernamentale au mers la Ministerul Apelor şi Pădurilor că să le înmâneze reprezentanţilor instituţiei o petiţie semnată de 32 de mii de români. Toţi susţin platforma inspectorulpadurii.ro.
Cetățean: "Momentan, site-ul inspectorulpadurii.ro nu mai beneficiază de mentenanţă, nu mai este acoperit de un contract, poate să dispară oricând. Ceea ce solicităm noi prin campania această este să se găsească soluţii imediate pentru continuare funcţionalităţii site-ului. Ceea ce am primit de la doamna ministru până acum sunt promisiuni."
Actualul ministru, Doina Pană, nu susţine platforma lansată anul trecut, despre care spune că ar fi ilegală. Contractul de 500 de mii de euro a fost atribuit în mod direct.
Doina Pană, ministrul Apelor și Pădurilor: "Eu am făcut o plângere la Parchet, dar de ce am făcut-o: pentru că vreau să încep acea dezvoltare care e foarte bună, pe baze legale. Adică să scot caietul de sarcini la licitaţie şi până la final de 2018, când ar trebui conform CSAT să se întâmple această dezvoltare, să o pot face."
"Problema este de ce vrei să elimini produsul asta în loc să îl duci la capăt, că să faci altul? De ce să o iei de la zero? Vedeai cum se schimbă coronamentul că să îţi dai seama dacă se taie în zona aia sau nu. De ce ai vrea să elimini aşa ceva? Probabil deranjează".
Fost secretar de stat în Guvernul Cioloş: "Site-ul s-a făcut în baza unui contract absolut legal încheiat în baza acordurilor şi de la Ministerul Finanţelor cum că se poate face atribuire directă către firma cu care s-a făcut acest site."
6000 de alerte au fost înregistrate în total cu ajutorul acestei platforme. După verificare, 17 s-au dovedit a fi tăieri ilegale. Platforma funcţionează însă doar parţial, pentru că Ministerul a refuzat să o dezvolte.
Dacă accesăm site-ul inspectorulpădurii.ro, putem vedea imagini din satelit actualizate odată la două zile şi avizele pentru tăieri, dar numai pentru jumătate dintre păduri, adică cele de stat. Şi mai există câteva lipsuri. De exemplu, zonele unde sunt tăieri legale sunt marcate printr-o mică bulină verde, când ar trebui să vedem un poligon, marcat cu GSP-ul de pădurar pentru că apoi să comparăm cu imaginile din satelit.
Cu alte cuvinte, nici această platforma, nici aplicaţia pentru telefon nu pot în acest moment decât să spună dacă există sau nu un aviz pentru o anumită tăiere.
De exemplu, dacă vedem un camion încărcat cu lemn, putem verifică dacă e un transport legal, ce tip de lemn transporta şi în ce cantitate. Nu ştim însă dacă încărcătură nu este mai mare şi dacă nu s-a tăiat de lângă zona pentru care s-a primit aviz.
La cum stau lucrurile, nici nu prea avem şanse să aflăm ceva în plus până la sfârşitul anului viitor. Iar în lipsa unui instrument eficient de verificare, pădurile din România rămân un sat fără câini. Anual, 400 de mii de hectare de pădure sunt tăiate ilegal sub ochii nepăsători ai autorităţilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: proteste, guvern, paduri, online, Minister, site, doina pană, pancarte,
Dată publicare:
25-08-2017 18:45