Prețul gigacaloriei în orașele din România. Unde se plătește cel mai puțin

×
Codul embed a fost copiat

A venit frigul, iar cei mai mulţi dintre români au frisoane din cauza facturilor de la încălzire.

Cel mai greu vor trece iarna locuitorii din Arad, care sunt încă racordaţi la reţeaua de termoficare. Conductele sunt vechi şi ciuruite, iar bieţii oameni sunt obligaţi să plătească tot ei pierderile.

Sunt însă şi situaţii fericite. În Beiuş, de exemplu, administraţia a făcut investiţii, iar oraşul este încălzit cu apă geo-termală.

În Arad, tarifele mari au forţat zeci de mii de oameni să se decupleze de la reţeaua termică a oraşului şi să se descurce pe cont propriu. Acum câţiva ani, furnizorul din municipiu avea 46.000 de abonaţi casnici. Acum mai sunt doar 14.000 iar gigacaloria e aproape 400 de lei.

Pensionară: "Avem pensii de 1200-1500 de lei. În iarna am avut cheltuieli de peste 500 de lei numai căldură, iar anul ăsta dacă se măreşte cu 40 la sută o să ajungem la 700-800 de lei".

Citește și
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Claudia Dugulescu, administrator: "Din 80 de abonaţi mai sunt 20 care au rămas, şi ei intenţionează să se debranşeze".

Dorina Lupșe, preşedinte U.L.A.L Arad: "În această iarnă se va îngroşa clar numărul restanţierilor la întreţinere".

Iosif Morar, preşedinte asociaţie de propietari: "Preţul gigacaloriei este dat de pierderi de 30 la sută. Agentul termic intra cu 40 de grade în loc să intre cu 50-55 de grade cât scrie în contract".

Calin Bibarț, primar Arad: "Noi suntem într-un proces de investiţie, dar va dura câţiva ani de zile până vom înlocui toate reţelele şi vom reduce pierderile. În această perioadă sunt în negocieri, astfel încât agentul termic să fie mai ieftin".

Pe locul al doilea, dar la mare distanţă de Arad, este muncipiul Buzău, unde cetăţenii plătesc 285 de lei pe gigacalorie, în Oradea tariful e de 276 de lei, la Piteşti 260, iar Capitala are unul dintre cele mai mici tarife din ţară: 163 de lei.

Dacă preţul e rezonabil, investiţia într-o centrală de apartament nu se justifică. Spre exemplu, în Cluj, unde o gigacalorie costă 240 de lei.

Ioan Moldovan, director economic Termoficare Napoca: "Într-o lună de vârf la un apartament de două camere undeva la 280 de lei".

Bianca, consumator: "Nu avem niciodată probleme şi când le avem sunt reparate foarte rapid, asta ne-a făcut să nu renunţăm la termoficare. Am prieteni care au centrală şi plătesc 800-900-1000 de lei"

Cele mai mici preţuri pentru termoficare sunt însă în Beiuş, unde încălzirea se face cu apă termală. Gigacaloria costa doar 80 de lei.

Sorin Briscan: "Iarna, când e frig, în jur de două milioane jumate, trei milioane, maxim, când e cel mai frig".

Emil Popa, administratorul unei asociaţii de locatar: "Valoarea asta, de 4484, este pentru două blocuri, asta se împarte la 36 de apartamente. Este acelaşi preţ de 10 ani, aproximativ. E excelent."

În Botoşani, după aplicarea subvenţiei, preţul gigacaloriei a rămas la 180 de lei. Nu se ştie însă pentru cât timp.

Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoşani: "Veniturile bugetare sunt mai mici decât ne-am închipuit şi nu am putut să alocăm din bugetul local decât jumătate din suma pentru subvenţii".

Preţul gigacaloriei, dat de costul producerii căldurii, este avizat de ANRE. La acesta se adauga distribuţia, dar tariful final e prea mare raportat la veniturile din România. Aşa că se aplică o subvenţie, cu o valoare stabilită în consiliile locale.

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Românii fac pregătiri pentru iarnă. Cât dau pe sistemele de încălzire
Românii fac pregătiri pentru iarnă. Cât dau pe sistemele de încălzire

De vineri, vine toamna cu un val de frig, însă mulţi şi-au pregătit deja locuinţele pentru sezonul rece.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

Mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, sub acuzația de crime de război. CPI a pronunțat decizia
Mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, sub acuzația de crime de război. CPI a pronunțat decizia

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant pentru crime de război în Gaza.

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul

În dimineața zilei de joi, Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală și alte opt tipuri de rachete în Dnipro, anunță Forțele Aeriene ucrainene.