Prețul gigacaloriei în orașele din România. Unde se plătește cel mai puțin

×
Codul embed a fost copiat

A venit frigul, iar cei mai mulţi dintre români au frisoane din cauza facturilor de la încălzire.

Cel mai greu vor trece iarna locuitorii din Arad, care sunt încă racordaţi la reţeaua de termoficare. Conductele sunt vechi şi ciuruite, iar bieţii oameni sunt obligaţi să plătească tot ei pierderile.

Sunt însă şi situaţii fericite. În Beiuş, de exemplu, administraţia a făcut investiţii, iar oraşul este încălzit cu apă geo-termală.

În Arad, tarifele mari au forţat zeci de mii de oameni să se decupleze de la reţeaua termică a oraşului şi să se descurce pe cont propriu. Acum câţiva ani, furnizorul din municipiu avea 46.000 de abonaţi casnici. Acum mai sunt doar 14.000 iar gigacaloria e aproape 400 de lei.

Pensionară: "Avem pensii de 1200-1500 de lei. În iarna am avut cheltuieli de peste 500 de lei numai căldură, iar anul ăsta dacă se măreşte cu 40 la sută o să ajungem la 700-800 de lei".

Citește și
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Claudia Dugulescu, administrator: "Din 80 de abonaţi mai sunt 20 care au rămas, şi ei intenţionează să se debranşeze".

Dorina Lupșe, preşedinte U.L.A.L Arad: "În această iarnă se va îngroşa clar numărul restanţierilor la întreţinere".

Iosif Morar, preşedinte asociaţie de propietari: "Preţul gigacaloriei este dat de pierderi de 30 la sută. Agentul termic intra cu 40 de grade în loc să intre cu 50-55 de grade cât scrie în contract".

Calin Bibarț, primar Arad: "Noi suntem într-un proces de investiţie, dar va dura câţiva ani de zile până vom înlocui toate reţelele şi vom reduce pierderile. În această perioadă sunt în negocieri, astfel încât agentul termic să fie mai ieftin".

Pe locul al doilea, dar la mare distanţă de Arad, este muncipiul Buzău, unde cetăţenii plătesc 285 de lei pe gigacalorie, în Oradea tariful e de 276 de lei, la Piteşti 260, iar Capitala are unul dintre cele mai mici tarife din ţară: 163 de lei.

Dacă preţul e rezonabil, investiţia într-o centrală de apartament nu se justifică. Spre exemplu, în Cluj, unde o gigacalorie costă 240 de lei.

Ioan Moldovan, director economic Termoficare Napoca: "Într-o lună de vârf la un apartament de două camere undeva la 280 de lei".

Bianca, consumator: "Nu avem niciodată probleme şi când le avem sunt reparate foarte rapid, asta ne-a făcut să nu renunţăm la termoficare. Am prieteni care au centrală şi plătesc 800-900-1000 de lei"

Cele mai mici preţuri pentru termoficare sunt însă în Beiuş, unde încălzirea se face cu apă termală. Gigacaloria costa doar 80 de lei.

Sorin Briscan: "Iarna, când e frig, în jur de două milioane jumate, trei milioane, maxim, când e cel mai frig".

Emil Popa, administratorul unei asociaţii de locatar: "Valoarea asta, de 4484, este pentru două blocuri, asta se împarte la 36 de apartamente. Este acelaşi preţ de 10 ani, aproximativ. E excelent."

În Botoşani, după aplicarea subvenţiei, preţul gigacaloriei a rămas la 180 de lei. Nu se ştie însă pentru cât timp.

Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoşani: "Veniturile bugetare sunt mai mici decât ne-am închipuit şi nu am putut să alocăm din bugetul local decât jumătate din suma pentru subvenţii".

Preţul gigacaloriei, dat de costul producerii căldurii, este avizat de ANRE. La acesta se adauga distribuţia, dar tariful final e prea mare raportat la veniturile din România. Aşa că se aplică o subvenţie, cu o valoare stabilită în consiliile locale.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Românii fac pregătiri pentru iarnă. Cât dau pe sistemele de încălzire
Românii fac pregătiri pentru iarnă. Cât dau pe sistemele de încălzire

De vineri, vine toamna cu un val de frig, însă mulţi şi-au pregătit deja locuinţele pentru sezonul rece.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.