Prețul gigacaloriei în orașele din România. Unde se plătește cel mai puțin
A venit frigul, iar cei mai mulţi dintre români au frisoane din cauza facturilor de la încălzire.
Cel mai greu vor trece iarna locuitorii din Arad, care sunt încă racordaţi la reţeaua de termoficare. Conductele sunt vechi şi ciuruite, iar bieţii oameni sunt obligaţi să plătească tot ei pierderile.
Sunt însă şi situaţii fericite. În Beiuş, de exemplu, administraţia a făcut investiţii, iar oraşul este încălzit cu apă geo-termală.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În Arad, tarifele mari au forţat zeci de mii de oameni să se decupleze de la reţeaua termică a oraşului şi să se descurce pe cont propriu. Acum câţiva ani, furnizorul din municipiu avea 46.000 de abonaţi casnici. Acum mai sunt doar 14.000 iar gigacaloria e aproape 400 de lei.
Pensionară: "Avem pensii de 1200-1500 de lei. În iarna am avut cheltuieli de peste 500 de lei numai căldură, iar anul ăsta dacă se măreşte cu 40 la sută o să ajungem la 700-800 de lei".
Claudia Dugulescu, administrator: "Din 80 de abonaţi mai sunt 20 care au rămas, şi ei intenţionează să se debranşeze".
Dorina Lupșe, preşedinte U.L.A.L Arad: "În această iarnă se va îngroşa clar numărul restanţierilor la întreţinere".
Iosif Morar, preşedinte asociaţie de propietari: "Preţul gigacaloriei este dat de pierderi de 30 la sută. Agentul termic intra cu 40 de grade în loc să intre cu 50-55 de grade cât scrie în contract".
Calin Bibarț, primar Arad: "Noi suntem într-un proces de investiţie, dar va dura câţiva ani de zile până vom înlocui toate reţelele şi vom reduce pierderile. În această perioadă sunt în negocieri, astfel încât agentul termic să fie mai ieftin".
Pe locul al doilea, dar la mare distanţă de Arad, este muncipiul Buzău, unde cetăţenii plătesc 285 de lei pe gigacalorie, în Oradea tariful e de 276 de lei, la Piteşti 260, iar Capitala are unul dintre cele mai mici tarife din ţară: 163 de lei.
Dacă preţul e rezonabil, investiţia într-o centrală de apartament nu se justifică. Spre exemplu, în Cluj, unde o gigacalorie costă 240 de lei.
Ioan Moldovan, director economic Termoficare Napoca: "Într-o lună de vârf la un apartament de două camere undeva la 280 de lei".
Bianca, consumator: "Nu avem niciodată probleme şi când le avem sunt reparate foarte rapid, asta ne-a făcut să nu renunţăm la termoficare. Am prieteni care au centrală şi plătesc 800-900-1000 de lei"
Cele mai mici preţuri pentru termoficare sunt însă în Beiuş, unde încălzirea se face cu apă termală. Gigacaloria costa doar 80 de lei.
Sorin Briscan: "Iarna, când e frig, în jur de două milioane jumate, trei milioane, maxim, când e cel mai frig".
Emil Popa, administratorul unei asociaţii de locatar: "Valoarea asta, de 4484, este pentru două blocuri, asta se împarte la 36 de apartamente. Este acelaşi preţ de 10 ani, aproximativ. E excelent."
În Botoşani, după aplicarea subvenţiei, preţul gigacaloriei a rămas la 180 de lei. Nu se ştie însă pentru cât timp.
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoşani: "Veniturile bugetare sunt mai mici decât ne-am închipuit şi nu am putut să alocăm din bugetul local decât jumătate din suma pentru subvenţii".
Preţul gigacaloriei, dat de costul producerii căldurii, este avizat de ANRE. La acesta se adauga distribuţia, dar tariful final e prea mare raportat la veniturile din România. Aşa că se aplică o subvenţie, cu o valoare stabilită în consiliile locale.