Preotul care oferă bucurie și sprijin pentru zeci de copii sărmani din Sălaj
"Să oferi bucurie, ca să dobândeşti bucurie", este deviza unui preot din Sălaj care are grijă, împreună cu voluntarii mobilizaţi într-o asociaţie de 130 de copii sărmani.
Părintele Mina, stareţul mănăstirii Bobota, le oferă copiilor, dar şi famililor acestora sprijin financiar, moral, dar cel mai important sfaturi şi prietenie. Povestea de la "Mănăstirea copiilor" aşa cum o numesc chiar cei mici, a impresionat sute de oameni.
Este ora prânzului, iar copiii din trei judeţe se adună la mănăstirea Bobota pentru o masă caldă.
Aici, spun ei, este a doua lor casă şi mulţi dintre ei nu ar fi reuşit să rămână la şcoală dacă nu ar fi fost părintele Mina şi voluntarii strânşi în jurul lui. Sunt 130 de copii care primesc pe tot parcursul anului pachete cu alimente, haine, jucării şi rechizite.
Părintele Mina, stareţul mănăstirii Bobota: "Iubire, asta le oferim noi adică îi primim cu foarte multă dragoste, asta trebuie să vă confirme ei, nu să vă spun eu îi adunăm şi facem activităţi. După aceea îi ajutăm cu ore suplimentare cu profesori, cu excursii pentru cei care au probleme financiare, cu rechizite, alimente cu tot ce are nevoie o familie, ajutăm şi părinţii, dar şi bătrânii."
Mihaela a venit ca voluntar în urmă cu 5 ani, când a văzut că părintele e salvarea pentru mulţi copii nevoiaşi. A dezvoltat o asociaţie, care acum îi ajută pe copii să rămână în şcoală, le plăteşte meditaţiile, şcolile postliceale sau internatul.
Mihaela Ţiba, director al Asociaţiei Inimioare Fericite: „Avem în prezent circa 130 de copii în grijă şi în jur de 40 de bunici. Practic sprijinim 100 de familii. Dintre aceşti copii s-au selectat cumva singuri copiii foarte merituoşi.”
Una dintre beneficiarele acestui ajutor esenţial este Diana. Acum, la 19 ani, şi spune că dacă nu era asociaţia nu ar fi putut spera să ajungă, într-o zi, asistentă medicală.
Diana: "M-a ajutat asociaţia atât moral cât şi financiar , la început eram o fată foarte timidă închisă în mine. Iniţial am vrut să mă las de şcoală să mă duc să mă angajez şi cam atât.”
Pe lângă zeci de prieteni legate, mulţi copii au învăţat aici să ajute, la rândul lor.
Părintele Mina, sufletul acestei asociaţii, este mereu înconjurat de cei mici şi le oferă un model nobil de comportament.
Asociaţia vrea să renoveze un bloc de locuinţe şi să-l transforme în locuinţe sociale pentru vârstnici. Dar proiectul mai are nevoie de fonduri.