Preot din Galați, reclamat la CNCD, după ce a spus despre românii din străinătate că sunt ”pleavă”

Dată publicare: 10-09-2018 15:52
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


preot Ion Croitoru

Un preot din județul Galați a provocat nemulțumirea românilor din străinătate după ce a spus despre românii care pleacă să muncească în străinătate că sunt ”pleavă”.

Potrivit publicației online Ziarul Zona, preotul s-ar numi Ion Croitoru, iar acesta ar fi spus - în timp ce se afla la o întâlnire culturală în localitatea Corod - că românii care pleacă în străinătate sunt „pleavă”.

La început am ascultat un vers… <<cu cei plecați noi rămânem mai săraci, că țara rămâne mai săracă>>. Să știți că nu-i adevărat deloc! Știți cine pleacă?? Pleava! Cei care n-au rădăcini! Cei care nu au simțit românește!”, a spus preotul. 

Mesajul preotului Croitoru a stârnit indignare în rândul câtorva zeci de persoane, printre care mulți scriitori și cadre didactice, prezente în Căminul cultural din comuna Corod.

Conform sursei citate, câteva enoriașe din localitate au fost la un pas de a-l linșa pe preot, reproșându-i că toți au membri ai familiei plecați la muncă în străinătate, dar care au plecat din cauza sărăciei și a greutăților, nu pentru că sunt „pleavă” sau pentru că „nu au rădăcini”.

De asemenea, Federația Asociațiilor de Români din Europa a sesizat în cursul zilei de luni Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării.

”Este inacceptabil ca fețele bisericești, care ar trebui să propovăduiască pacea și buna înțelegere între oameni, să incite în mod iresponsabil la ură și la xenofobie. Credem că rolul preoților este mai degrabă de a păstorii cu blândețe obștea, de a se îngriji de nevoile orfanilor și ale văduvelor, decât a se transforma în agitatori politici.

Cerem Patriarhiei Române să precizeze de urgență dacă se delimitează de aceste declarații publice și să comunice măsurile concrete pe care le va lua în acest caz.

Menționăm că în afara țării locuiesc peste 5 milioane de români care, de cele mai multe ori, sunt foarte apreciați pentru hărnicia și omenia lor. Era de așteptat ca înregistrarea cu jignirile preotului să atragă rumoare precum și nenumărate critici.” - se arată în comunicatul FADERE.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO