Pregătiri pentru masa pascală. Produsele s-au scumpit față de 2017
S-a dat oficial startul cumpărăturilor de Paște. E forfotă mare în pieţe, unde carnea de miel este cel mai căutat produs.
Chiar dacă e mai scumpă decât în anii trecuți, iar un kilogram ajunge chiar și la 30 de lei, nimeni nu vrea ca drobul, ciorba sau friptura să lipsească de la masa pascală. Cei cu posibilităţi mai mari comandă direct la restaurante, astfel ca musafirii lor să fie impresionaţi. Pentru 4 persoane, de exemplu, un meniu se ridică la cel puțin 200 de lei.
Încă de la primele ore ale dimineţii, o piaţă din centrul Clujului s-a umplut de clienţii gata să cumpere, după buzunar, carne de miel pentru sărbătorile pascale.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Preţurile în acest an au crescut faţă de 2017 cu 2 lei pentru un kilogram de miel.Fiecare negociază cu multă atenţie.
Client: "Am luat un sfert de miel, că banii sunt puţini, mi-am luat cât îmi ajunge plapuma. 50 de lei. E scump mai ales pentru pensiile noastre."
Ana Petean, producător: "Iarna a fost capricioasă. Furajele au fost scumpe, un kilogram de porumb am luat la 1 leu."
Cine nu are timp să-şi bată capul cu prepararea mesei de Paşte comandă totul de-a gata. Restaurantele pregătesc zilele acestea inclusiv savuroasa friptură de miel.
Alexandru Fabian, manager restaurant: "Avem ciorbă de miel, avem un preparat rece, platou rece, cu legumele care tocmai au apărut, drobul de miel, pastarma de miel. Ca şi felul doi avem friptură de miel al cuptor."
Sute de persoane se înscriu, în aceste zile, pe listele de comenzi.
Ciprian Rus, client: "E greu să găteşti de Paşti, mai ales că vin prieteni pe la tine. Eu o să fac o masă cu prietenii şi m-am decis să vin aici că ştiu restaurantul, ştiu că este o mâncare bună şi plus că e mai uşor să dau comanda şi vin doar să o ridic."
În Maramureş, unele restaurante s-au specializat în platouri tradiţionale care ar impresiona şi cel mai pretenţios musafir.
Mariana Mureșan, prorietar restaurant: "Avem şi rulade cu fructe confiate şi ciupercuţe umplute. Platourile noastre, pe lângă produsele din miel, vor conţine şi produse din porc şi pui, precum şi brânzeturi obţinute de la producătorii locali."
Pofticioşii plătesc până la 65 de lei pe un kilogram din aceste preparate.