Românii și-au pierdut încrederea în economie, dar nu renunță la cumpărături. Paradoxul din statistici

Ultimul update: Luni 12 Februarie 2018 20:17
Data publicarii: Luni 12 Februarie 2018 19:42
Categorie: Financiar

Încrederea românilor în economie, dar și dorinţa pentru cumpărături, au scăzut la finalul anului trecut.

La fel s-a întâmplat și în Marea Britanie sau Italia, după cum arată un sondaj făcut în decembrie, care a măsurat percepţia oamenilor faţă de mersul economiei. Numai că statisticile oficiale nu confirmă aceste tendinţe. Pe finalul anului trecut, s-au înregistrat cele mai mari vânzări, din ultimii 10 ani, de Black Friday şi de Crăciun.

În ultimele trei luni din 2017, aşteptările economice au atins minimul anului, potrivit studiului GfK numit Climatul de Consum în Europa. Romanii nu au mai fost atât de pesimişti din primăvara lui 2013.

Raluca Ungureanu, reprezentant GfK: "O explicaţie pentru această scădere ar fi faptul că deja începuse să crească ROBOR-ul şi inflaţia şi-atunci oamenii au devenit un pic îngrijoraţi de starea viitoare a economiei, de evoluţia economiei şi de veniturile lor. De exemplu, pe indicatorul privind starea economiei sunt țări ca Marea Britanie şi Italia, unde sentimentul oamenilor este că va merge mai prost economia ţărilor lor."

Este vorba despre un indicator prin care se măsoară starea oamenilor şi nu realitatea economică.

Cifra de afaceri a firmelor din comerţ, adică barometrul consumului, a crescut anul trecut spectaculos, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Revenind la studiul GfK, aşteptările privind veniturile sunt şi ele la minimul ultimilor 4 ani. Asta după ce datele oficiale, au arătat că în 2017 au fost creşteri de venituri de peste 10%, în medie, la salariile nete.

Raluca Ungureanu, GfK: "Dorinţa de cumpărare a românilor a înregistrat o creştere, a fost pe un trend ascendent în ultimii ani, dar în 2017 a înregistrat fluctuaţii foarte mari. Avem şi cel mai mare nivel, în martie 2017, dar şi cel mai scăzut nivel în decembrie 2017."

Un alt studiu, făcut de această dată în rândurile a 475 de patroni sau manageri de companii, arată că aşteptările lor pentru anul acesta sunt mai slabe ca cele pe care le-au avut pentru anul trecut.

Dumitru Ion, manager doingbusiness.ro: "Principalele provocări pe care le văd oamenii de afaceri în acest moment sunt legate de această revoluţie fiscală. Lipsa forţei de muncă - 59% dintre ei au probleme în zona asta. Mai sunt probleme legate de creşterea productivităţii pentru că aceste creşteri ale salariilor brute ar trebui susţinute din spate de o creştere a productivităţii pentru a menţine rata de profitabilitate."

Doar 16% dintre companiile chestionate cred că vor avea o creştere a cifrei de afaceri peste 30% anul acesta. O creştere cu o treime a profitului este aşteptată de mai puţine firme ca anul trecut - la fel şi investiţii crescute cu peste 30 de procente , pe care le mai spera doar 6% dintre firme. Totuşi, un sfert susţin că vor păstra numărul de angajaţi neschimbat, iar 17 la sută cred că nivelul salariilor va stagna.

Donald Trump plănuiește să aloce 1500 de miliarde de dolari pentru infrastructură
Donald Trump plănuiește să aloce 1500 de miliarde de dolari pentru infrastructură
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
Bon fiscal, loteria bonurilor
Loteria Bonurilor 18 noiembrie 2018. Bonurile câștigătoare pe luna octombrie
Soluția firmelor pentru lipsa de personal: roboți sau angajați instruiți de la zero
Ce rating a primit România, după ultimele măsuri ale Guvernului. Deficitul va continua să crească
Ce spun angajatorii străini despre IT-iștii români: "Toată lumea vrea să-i angajeze"
“Tu ești viitorul!” Metoda investigației sau cum să înveți fizică întrebându-te la ce-ți folosește
BCE evaluează băncile din Bulgaria. Țara vecină, gata să adopte euro
Cristian Leonte şi BRD, interviu LIVE pe Ştirile ProTV cu creatorii de mâine
"Tu ești viitorul!" Cristian Leonte şi BRD, interviu LIVE pe Ştirile ProTV cu creatorii de mâine
Decizie radicală la KFC, Pizza Hut şi Taco Bell din România. Ce schimbă din 2019
Chiriile din Alba Iulia au urcat la cifre astronomice odată cu apropierea Zilei Naționale
“Tu ești viitorul!” Întâlnire cu “creatorii” de roboți, tinerii care îndrăznesc să creadă că vor schimba lumea
Black Friday la Blue Air și Wizz Air. Cu cât sunt reduse prețurile la biletele de avion
Dobânzi mai mici și garanții de stat pentru credite. Ce propune Consiliul Concurenței