Pregatiri pentru masa de Craciun, in Bran. Cativa turisti din Israel nu ar mai pleca acasa: "Iubim mancarea voastra"
Peste tot in tara duduie cuptoarele, iar acolo unde nu dau in clocot sarmalele, sfaraie jumarile prin oale. De pe ulite si pana in scarile de bloc, fiecare face cate ceva traditional de mancare.
Isteti, cei care prefera doar sa se aseze la masa si nu vor sa se complice, incep sa se instaleze in zonele in care si-au facut rezervari.
Branul este o destinatie apreciata de multi in aceasta perioada.
"Ii intampinam cu portul popular pe care il punem in valoare, apoi vom marsa pe gastronomia locala, faimoasa pentru branza si pastrama", explica proprietarul unei pensiuni.
"In spatiul urban s-au cam pierdut aceste traditii", spune o turista.
Femeile framanta branza de bruduf pusa la macerat de o luna. Oaspetii vor manca pe saturate si nu vor misca un deget ca sa stranga masa.
"Punem zerul si se fierbe si facem urda dulce cu putin otet, cu apa. Urda dulce este proaspata se face zilnic", spune o gospodina.
Ajunsi deja in zona, cativa turisti israelieni au gustat branza direct din putina. Le-a placut atat de tare incat mai ca ar ramane la noi pentru totdeauna.
"Am venit sa gustam branza voastra si credem ca este foarte buna. Iubim mancarea voastra", este incantat unul din ei.
Sarmalele au fost deja infasurate si randuite in oale incapatoare.
"Sunt sarmalutele traditionale din zona Branului, specific acestei zone. Se adauga ciolanul de porc si carnatii in mijlocul lor in timpul fierberii, care le confera aroma de afumatura", explica bucatarul.
In schimb, intr-o pensiune din Bradet, musafirii vor avea norocul sa manance jumari si carnat incalzit la foc de tabara. Sorici isi pot taia singuri din purcelul pregatit la protap.
Mircea Stoia, proprietar pensiune: "Purcelusul e in prealabil pregatit de noi, tinut intr-un bait cu usturoi, sare, piper, vin alb, romanesc, timp de doua zile."
Unii localnici inca pastreaza in borcanele cu untura carnatii de porc sau carne fripta. Fara conservanti, pot sa reziste fara sa se altereze cativa ani. Slanina, in schimb, se tine in saramura timp de trei saptamani, iar gustul e incomparabil.