Pregatiri pentru masa de Craciun, in Bran. Cativa turisti din Israel nu ar mai pleca acasa: "Iubim mancarea voastra"

Ultimul update: Duminica 25 Decembrie 2016 09:19
Data publicarii: Joi 22 Decembrie 2016 18:23
Categorie: Social

Peste tot in tara duduie cuptoarele, iar acolo unde nu dau in clocot sarmalele, sfaraie jumarile prin oale. De pe ulite si pana in scarile de bloc, fiecare face cate ceva traditional de mancare.

Isteti, cei care prefera doar sa se aseze la masa si nu vor sa se complice, incep sa se instaleze in zonele in care si-au facut rezervari.

Branul este o destinatie apreciata de multi in aceasta perioada.

"Ii intampinam cu portul popular pe care il punem in valoare, apoi vom marsa pe gastronomia locala, faimoasa pentru branza si pastrama", explica proprietarul unei pensiuni.

"In spatiul urban s-au cam pierdut aceste traditii", spune o turista.

Femeile framanta branza de bruduf pusa la macerat de o luna. Oaspetii vor manca pe saturate si nu vor misca un deget ca sa stranga masa.

"Punem zerul si se fierbe si facem urda dulce cu putin otet, cu apa. Urda dulce este proaspata se face zilnic", spune o gospodina.

Ajunsi deja in zona, cativa turisti israelieni au gustat branza direct din putina. Le-a placut atat de tare incat mai ca ar ramane la noi pentru totdeauna.

"Am venit sa gustam branza voastra si credem ca este foarte buna. Iubim mancarea voastra", este incantat unul din ei.

Sarmalele au fost deja infasurate si randuite in oale incapatoare.

"Sunt sarmalutele traditionale din zona Branului, specific acestei zone. Se adauga ciolanul de porc si carnatii in mijlocul lor in timpul fierberii, care le confera aroma de afumatura", explica bucatarul.

In schimb, intr-o pensiune din Bradet, musafirii vor avea norocul sa manance jumari si carnat incalzit la foc de tabara. Sorici isi pot taia singuri din purcelul pregatit la protap.

Mircea Stoia, proprietar pensiune: "Purcelusul e in prealabil pregatit de noi, tinut intr-un bait cu usturoi, sare, piper, vin alb, romanesc, timp de doua zile."

Unii localnici inca pastreaza in borcanele cu untura carnatii de porc sau carne fripta. Fara conservanti, pot sa reziste fara sa se altereze cativa ani. Slanina, in schimb, se tine in saramura timp de trei saptamani, iar gustul e incomparabil.

Primii turisti de Craciun au ajuns la pensiunile din Maramures:
Primii turisti de Craciun au ajuns la pensiunile din Maramures: "Am avut un grup care a cerut sa doarma in sopru, pe fan"
VIDEO PROTVPLUS.RO
VORBESTE LUMEA
Elena Gheorghe isi sarbatoreste fetita
A fost o vara importanta pentru familia Elenei Gheorghe. Dezvaluiri despre cel de-al doilea copil al artistei

07:29
VORBESTE LUMEA
La multi ani, George Mihaita!
La multi ani, George Mihaita! Actorul a lansat o carte emotionanta cu ocazia acestei anversari

14:28
VORBESTE LUMEA
Otrava si Codin, ani de liceu
Otrava si Codin Maticiuc au pus la cale un proiect grandios. Ajutorul lor pentru nevazatori, apreciat de lumea intreaga

12:55
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Cine sunt fetele care concurează pentru inima lui Dorin?
Geanina și Alexandra îl plac pe Dorin și se consideră a fi potrivite pentru a sta la dreapta lui. Oare cine este potrivită pentru Dorin și viața la țară?

01:01
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Daniel este curtat, dar de către cine?
Roxana, Alexandra și Anastasia - gospodine, tinere și iubitoare de frumos - ele sunt fetele care concurează pentru inima lui Daniel. Oare pe cine va alege?

01:01
VORBESTE LUMEA
Cornel Pasat ne face cunostinta cu fiul lui
Fiul lui Cornel Pasat, botez cu mimi, clovni si acrobati

15:41
VORBESTE LUMEA
Cornel Pasat ne face cunostinta cu fiul lui
Fiul lui Cornel Pasat, botez cu mici, clovni si acrobati

15:41
VORBESTE LUMEA
Claudia Pavel are parte de o interventie cosmetica
Procedura pe care multe femei ar putea sa o incerce

03:26
VORBESTE LUMEA
Atentie! Genul programului: Festin
Imagini care iti lasa gura apa!

07:01
VORBESTE LUMEA
Pisica Varcolac, premiera in Romania
Cele mai interesante si frumoase rase de pisici sunt la Vorbeste lumea

09:36
camion, cluj, muzical,
Un camion a pornit într-o cursă neobişnuită prin Cluj-Napoca
În sistemul de învățământ sunt de trei ori mai puțini logopezi decât ar fi necesar
Concurs internațional de videomapping, în Capitală. Proiecțiile, dedicate Centenarului
Soția președintelui, la Oktoberfest, în Sibiu: ”În familia Iohannis se bea bere, cu plăcere”
Lemnele de foc, mult mai scumpe. 4 milioane de români depind de ele la iarnă
Mai bine de jumătate dintre turiştii care au mers la mare au stat "la negru"
studenta
Cursuri de DJ, artele jocurilor sau fashion. Studenții români pleacă la specializări cu 97% rata de angajare
Apel pentru salvarea unei adolescente. Adela a fost diagnosticată cu tumoare pe creier
Visuri la Cheie. O nouă șansă pentru familia Dinuță: „Trebuie să ne acomodăm, acum visăm!” VIDEO
Românii, puși în dificultate de întrebarea de la referendum. ”Este încuietoare”
Preoții au declanșat operațiunea ”vino la referendum” în școli. Patriarhia nu vede nimic rău
Mai multe străzi din București sunt pline de gunoaie. Locuitorii sectorului 3, disperați