Pregatiri pentru masa de Craciun, in Bran. Cativa turisti din Israel nu ar mai pleca acasa: "Iubim mancarea voastra"

Ultimul update: Duminica 25 Decembrie 2016 09:19
Data publicarii: Joi 22 Decembrie 2016 18:23
Categorie: Social

Peste tot in tara duduie cuptoarele, iar acolo unde nu dau in clocot sarmalele, sfaraie jumarile prin oale. De pe ulite si pana in scarile de bloc, fiecare face cate ceva traditional de mancare.

Isteti, cei care prefera doar sa se aseze la masa si nu vor sa se complice, incep sa se instaleze in zonele in care si-au facut rezervari.

Branul este o destinatie apreciata de multi in aceasta perioada.

"Ii intampinam cu portul popular pe care il punem in valoare, apoi vom marsa pe gastronomia locala, faimoasa pentru branza si pastrama", explica proprietarul unei pensiuni.

"In spatiul urban s-au cam pierdut aceste traditii", spune o turista.

Femeile framanta branza de bruduf pusa la macerat de o luna. Oaspetii vor manca pe saturate si nu vor misca un deget ca sa stranga masa.

"Punem zerul si se fierbe si facem urda dulce cu putin otet, cu apa. Urda dulce este proaspata se face zilnic", spune o gospodina.

Ajunsi deja in zona, cativa turisti israelieni au gustat branza direct din putina. Le-a placut atat de tare incat mai ca ar ramane la noi pentru totdeauna.

"Am venit sa gustam branza voastra si credem ca este foarte buna. Iubim mancarea voastra", este incantat unul din ei.

Sarmalele au fost deja infasurate si randuite in oale incapatoare.

"Sunt sarmalutele traditionale din zona Branului, specific acestei zone. Se adauga ciolanul de porc si carnatii in mijlocul lor in timpul fierberii, care le confera aroma de afumatura", explica bucatarul.

In schimb, intr-o pensiune din Bradet, musafirii vor avea norocul sa manance jumari si carnat incalzit la foc de tabara. Sorici isi pot taia singuri din purcelul pregatit la protap.

Mircea Stoia, proprietar pensiune: "Purcelusul e in prealabil pregatit de noi, tinut intr-un bait cu usturoi, sare, piper, vin alb, romanesc, timp de doua zile."

Unii localnici inca pastreaza in borcanele cu untura carnatii de porc sau carne fripta. Fara conservanti, pot sa reziste fara sa se altereze cativa ani. Slanina, in schimb, se tine in saramura timp de trei saptamani, iar gustul e incomparabil.

Primii turisti de Craciun au ajuns la pensiunile din Maramures:
Primii turisti de Craciun au ajuns la pensiunile din Maramures: "Am avut un grup care a cerut sa doarma in sopru, pe fan"
VIDEO PROTVPLUS.RO
chefi
Industria turismului, afectată de lipsa de personal: "Nu pot să-i aduc de acasă"
Depedenții de droguri, lăsați pe cont propriu. Mărturiile celor care au scăpat din infern
Câine căzut într-o prăpastie de 10 metri, în Gorj. Cum a fost salvat Floricel
Nouă ”zebre” pe o distanță de 300 de metri, pe o stradă înfundată, în Suceava. FOTO
Metrouri oprite timp de 2 ore. Sindicaliștii au respins ultima ofertă salarială a Metrorex: ”Ne cerem scuze!”
Tramvaie decorate cu elemente culturale din Grecia, Spania, Suedia şi România, pe liniile 1 şi 10
afaceri Roșia Montană
Afaceri în creștere la Roșia Montană. Profitul adus din vânzarea de șosete și pulovere din lână
A treia seară de proteste într-un sat din Hunedoara. De ce au ieșit oamenii în mijlocul străzii
Peste 1600 dintre absolvenții de medicină vor deveni șomeri de lux. Cât a cheltuit statul cu pregătirea lor
Ceața densă a blocat zborurile din Cluj. Peste 1000 de oameni au avut de suferit
Primarul Timișoarei: ”Nu punem cioara mai presus de om”. Ultimele măsuri anunțate
Caravana Unirii României cu Basarabia a ajuns în Timișoara. Câte semnături vor să strângă