Poveștile din jurul provocării „Momo”. Ce reprezintă imaginea care îi sperie pe copii pe internet


Ultimul update: Luni 01 Iulie 2019 22:01
Data publicarii: Luni 01 Iulie 2019 18:54
Categorie: Stiri Sociale

O nouă isterie virtuală pune stăpânire pe întreg mapamondul. După fenomenul ''Balena albastra'', care a creat panică anul trecut, acum provocarea ''Momo'' este cea care îi sperie pe copii, inclusiv pe cei din România.

Este vorba despre o imagine înfricoşătoare care apare brusc în timpul unor jocuri sau clipuri online. De aici s-a propagat un întreg scenariu, care i-a înfiorat şi pe părinţi.

Momo are ochi bulbucaţi, păr negru răvăşit, o grimasă monstruoasă şi picioare de găină. Imaginaţi-vă că această arătare apare brusc în timp ce copilul se uită la desene animate pe Youtube, de exemplu. Şi a apărut până acum în faţa a milioane de fetiţe şi băieţi din întreaga lume.

Bogdan Botezatu, Director cercetare amenințări informatice la o firmă IT: "Această creatură e de fapt produsul unei întregi comunităţi, nu e a unei comunităţi de dezvoltatori de jocuri ci rodul minţii unor grupări probabil de adolescenţi sau copii care vor să sperie alţi copii prin expunerea la conţinut neadecvat."

Imaginea s-a propagat online, la fel şi poveştile din jurul ei. Se spune că acum Momo a devenit un joc prin care indivizi necunoscuţi le cer copiilor prin intermediul reţelelor de socializare să execute diverse misiuni periculoase, doar că totul pare să fie numai o legendă. O legendă care a fost însă amplificată chiar de implicarea unor vedete de talie mondială. Inclusiv Kim Kardashian a avertizat părinţii cu privire la ameninţarea Momo. Până acum, singurul lucru cert este că în ciuda tuturor relelor, Momo îi fascinează pe copii care o şi distribuie masiv.

Jeni Chiriaj, psiholog: „În primul rând este cercul vicios al anxietăţii şi să zicem trăirile asociate cu anxietatea respectivă. au nevoie pur şi simplu de acea descărcare de adrenalină care îi determină pe ei să dorească starea aceea de frică intensă. Ei pur şi simplu sunt dominaţi de emoţii şi emoţiile câteodată nu neapărat crează dependență, dar au nevoie de această provocare şi şi-o căută.”

Imaginea există din 2016 şi reprezintă de fapt o sculptură a unui artist japonez. Aceasta s-a viralizat însă abia anul trecut, fiind asociată cu un incident nefericit petrecut cu un copil în Argentina.

Bogdan Botezatu, Director cercetare amenințări informatice la o firmă IT: „Singura modalitate efectivă de protecţie împotriva acestui tip de conţinut e instalarea unei soluţii de control parental, dar completată de atenţia părintelui.”

Jeni Chiriaj, psiholog: „Trebuie să intervenim cu ajutorul specialistului sau nu, tocmai pentru a ajuta copilul să regleze trăirile asociate cu astfrel de zvonistici care să spunem sunt atât de contagioase încât sunt foarte răspândite în cercul lor de apartenenţa şi foarte departe de noi adulţii. Au nevoie de noi să-i ajutăm să facă diferenţa între planul ficţiunii şi planul realităţii.”

Deocamdată Momo rămâne doar o figură înfricoşătoare devenită virală pe Internet pentru că poliţiştii nu au putut stabili încă o legătură directă între jocurile asociate acestei imagini şi unele tragedii cu copii petrecute în ultimul an şi care iniţial au fost puse pe seama acestei provocări.

VIDEO PROTVPLUS.RO
romani
47% dintre românii care au emigrat vor să se întoarcă în țară. Procentul, în scădere
Primăria Capitalei începe ridicarea mașinilor parcate neregulamentar. Ce taxe se vor percepe
Dosar penal în cazul polițiștilor care nu au ajutat minora plină de sânge din Galați
Au preferat piscina în loc să meargă pe litoral. ”Bat drumul până la mare pentru ce?”
Salba de lacuri a Capitalei, nemodernizată de 30 de ani, sursă ieftină de distracție
Tribut pentru solistul de la Prodigy la festivalul Awake de la castelul Teleki
usturoi
Cum putem să ne păcălim cu usturoiul românesc. Semințele folosite de fermieri
Mamele care vor să slăbească, tentate cu promoții la operații estetice
Distracția e în toi la festivalul de la castelul Teleki. Ce spune contele despre eveniment
Tot mai mulți copii au aptitudini superioare vârstei. Cum ajung mai devreme în clasa 0
Un bărbat din Cluj a murit în condiții suspecte. A petrecut seara într-o sală de jocuri
Cazul Caracal. Ce au pățit mai multe femei care au relatat la poliție tentative de viol și răpire