Poveștile din jurul provocării „Momo”. Ce reprezintă imaginea care îi sperie pe copii pe internet
O nouă isterie virtuală pune stăpânire pe întreg mapamondul. După fenomenul ''Balena albastra'', care a creat panică anul trecut, acum provocarea ''Momo'' este cea care îi sperie pe copii, inclusiv pe cei din România.
Este vorba despre o imagine înfricoşătoare care apare brusc în timpul unor jocuri sau clipuri online. De aici s-a propagat un întreg scenariu, care i-a înfiorat şi pe părinţi.
Momo are ochi bulbucaţi, păr negru răvăşit, o grimasă monstruoasă şi picioare de găină. Imaginaţi-vă că această arătare apare brusc în timp ce copilul se uită la desene animate pe Youtube, de exemplu. Şi a apărut până acum în faţa a milioane de fetiţe şi băieţi din întreaga lume.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bogdan Botezatu, Director cercetare amenințări informatice la o firmă IT: "Această creatură e de fapt produsul unei întregi comunităţi, nu e a unei comunităţi de dezvoltatori de jocuri ci rodul minţii unor grupări probabil de adolescenţi sau copii care vor să sperie alţi copii prin expunerea la conţinut neadecvat."
Imaginea s-a propagat online, la fel şi poveştile din jurul ei. Se spune că acum Momo a devenit un joc prin care indivizi necunoscuţi le cer copiilor prin intermediul reţelelor de socializare să execute diverse misiuni periculoase, doar că totul pare să fie numai o legendă. O legendă care a fost însă amplificată chiar de implicarea unor vedete de talie mondială. Inclusiv Kim Kardashian a avertizat părinţii cu privire la ameninţarea Momo. Până acum, singurul lucru cert este că în ciuda tuturor relelor, Momo îi fascinează pe copii care o şi distribuie masiv.
Jeni Chiriaj, psiholog: „În primul rând este cercul vicios al anxietăţii şi să zicem trăirile asociate cu anxietatea respectivă. au nevoie pur şi simplu de acea descărcare de adrenalină care îi determină pe ei să dorească starea aceea de frică intensă. Ei pur şi simplu sunt dominaţi de emoţii şi emoţiile câteodată nu neapărat crează dependență, dar au nevoie de această provocare şi şi-o căută.”
Imaginea există din 2016 şi reprezintă de fapt o sculptură a unui artist japonez. Aceasta s-a viralizat însă abia anul trecut, fiind asociată cu un incident nefericit petrecut cu un copil în Argentina.
Bogdan Botezatu, Director cercetare amenințări informatice la o firmă IT: „Singura modalitate efectivă de protecţie împotriva acestui tip de conţinut e instalarea unei soluţii de control parental, dar completată de atenţia părintelui.”
Jeni Chiriaj, psiholog: „Trebuie să intervenim cu ajutorul specialistului sau nu, tocmai pentru a ajuta copilul să regleze trăirile asociate cu astfrel de zvonistici care să spunem sunt atât de contagioase încât sunt foarte răspândite în cercul lor de apartenenţa şi foarte departe de noi adulţii. Au nevoie de noi să-i ajutăm să facă diferenţa între planul ficţiunii şi planul realităţii.”
Deocamdată Momo rămâne doar o figură înfricoşătoare devenită virală pe Internet pentru că poliţiştii nu au putut stabili încă o legătură directă între jocurile asociate acestei imagini şi unele tragedii cu copii petrecute în ultimul an şi care iniţial au fost puse pe seama acestei provocări.