Povestea unor oameni cu inimă mare. Cum sunt salvate clădirile cu valoare istorică


Ultimul update: Duminica 31 Martie 2019 20:41
Data publicarii: Duminica 31 Martie 2019 19:45
Categorie: Stiri Sociale

Cum banii de la stat sosesc greu sau deloc, donațiile venite din partea oamenilor cu inimă mare salvează clădirile cu valoare istorică. 

În Mureș, de exemplu, se adună fonduri pentru reconstrucția bisericii care a fost înghițită de lacul de acumulare Bezid.

Tot cheta este preferată și în Sibiu, unde Palatul Copiilor are nevoie de reparații urgențe. Aici vin săptămânal 2300 de elevi la cercuri și cluburi, pentru diverse activități.

Biserica din localitatea Bezidu Nou a fost scufundată în 1989. La fel s-a întâmplat și cu 180 de case. Atunci, zona a fost transformată într-un imens lac de acumulare.

Timp de 25 de ani doar turnul lăcășului de cult a vegheat deasupra apei ca un ultim simbol al supravieturii. Într-un final și turnul s-a prăbușit.

Gaspar Peter, reprezentant Asociația Bezidul Nou: "Biserica din Bezidul Nou a fost simbolul distrugerii satelor din comunism, oamenii au venit mai ales din cauza acestui fapt, să vadă o biserică care iese din apă."

Acum, autoritățile au început o campanie de colectare de fonduri. Donațiile au venit din partea localnicilor, dar și din partea turiștilor din întreagă lume.

Gaspar Peter, reprezentant Asociația Bezidul Nou: "Simbolizează șase religii, va fi denumită biserica solidarității, va costa 300.000 de euro, până acum s-a adunat 200.000 au venit chiar și din Australia sau Canada."

Vlad s-a oferit să realizeze ședințe foto pe malul lacului sau lângă ruine caselor iar suma astfel obținută să ajungă în cutia cu donații.

Vlad Eles, fotograf: "A apărut în foarte multe documentare, a inspirat pe foarte mulți regizori, iar de asta consider eu că reconstrucția ei este de bun augur."

Fundația bisericii a fost realizată aproape în totalitate. A fost manevra cea mai grea spun constructorii, pentru că acesta trebuie să reziste în timp și să țină pe picioare biserica scufundată parțial în apă.

Se face chetă și în Sibiu, unde Palatul Copiilor are nevoie de reparații urgențe. Ministerul Educației a plătit doar 120.000 de lei, suma insuficientă pentru lucrări, iar administratorii clădirii spun că ar fi nevoie de încă 700.000 de lei.

Daniel Vecsei, directorul Palatului Copiilor din Sibiu: "Multe lucrări le-am făcut cu voluntari, care și asta înseamnă mulți bani scutiți. Oamenii chiar au sărit în ajutorul nostru, inclusiv persone fizice prin donații, o comunitate foarte sensibilă la activitățile copiilor."

Voluntar: "Știți cum se spune: până la Dumnezeu te mănâncă sfinții, până stăm după aprobări, după tot felul de verificări, venim, punem mâna concret și sperăm că prin asta reușim să mobilizăm și pe alții și să terminăm mai repede treaba."

Și la Cluj, trei case transilvănene de secol XIX de la Muzeul Satului au fost restaurate.

Tudor Sălăgean, manager Muzeul Etnografic al Transilvaniei: "Acasă în Transilvania, adoptă o casă", a fost o idee de a coopta mai multe firme din Cluj pentru pentru a susține câte una din construcțiile care în acel moment aveau nevoie urgență de intervenții."

Proiectul a costat 25.000 de euro. 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Țara în care se moare de prea multă muncă dă concediu forțat. Angajații îl refuză
Țara în care se moare de prea multă muncă dă concediu forțat. Angajații îl refuză
VIDEO PROTVPLUS.RO
"Țup" și "Întâmplări vindecătoare
Cărți cu soluţii pentru probleme mari ale celor mici
Terapia cu cai, excelentă pentru copiii cu anumite probleme de sănătate
Socata și dulceața de liliac, delicatese din Apuseni apreciate de străini
Alexandru Tomescu, spectacol inedit lângă Coloana Infinitului din Târgu Jiu
Strategiile de marketing aplicate de ciobanii sibieni care vor să-și vândă marfa în Capitală
Noi imagini cutremurătoare cu victime ale drogului ”zombie”, în Timișoara
tablou Iași
Tablou înspăimântător expus la Palatul Culturii din Iași. Ce ce întâmplă dacă îl privești un minut
‘Akids - Târg pentru copii la Casa Universitarilor din București, pe 26 mai
Sătui să-și ducă viața înconjurați de praf, sute de oameni din Ghimbav au mărșăluit pe străzi
Elevii așteaptă cu nerăbdare balul de absolvire. Suma fabuloasă cheltuită de o tânără
Demonstrație de tuns oile și prelucrare a lânii, la Sibiu. Turiștii au fost încântați
Povestea tinerilor care s-au întors din străinătate pentru a fi chefi în România