Povestea "doctorilor de carti" din Alba Iulia. Care este cel mai important manuscris pe care l-au redat cititorilor

11-05-2014 08:53


Restauratorii din Alba Iulia salveaza mii de manuscrise venite din toate colturile tarii. Volumele, unele vechi de sute de ani, au nevoie de tratamente indelungate pentru a fi vindecate si redate apoi cititorilor.

Preturile nu sunt de neglijat, iar restaurarea unei carti poate ajunge sa coste mii de de euro.

"Suntem un mic spital al cartilor. Ele ajung intr-o stare destul de deteriorata. Se stabilieste un diagnostic, un tratament, tratament care se aplica si care la sfarsit speram sa dea si rezultate", au explicat expertii.

Restauratorii lucreaza acum la refacerea unui volum de invataturi din secolul al XVIII-lea, care a fost distrus de cerneala acida. Patru luni estimeaza specialistii ca va dura procesul de vindecare.

"S-a optat pentru spalare, tratament umed care duce la curatirea colilor de hartie si in acelasi timp de corectare a PH-ului hartiei. Avem in ajutor un astralit, un ecran cu lumina rece care ne ajuta sa facem operatiile de consolidare si de completare cu foita japoneza", a explicat Alexandru Strirban, sef centru restaurare.

Urmatorul pas este refacerea copertii, cu o piele speciala adusa din Italia sau Anglia.

"Cele mai deteriorate zone ale unei carti sunt colturile, legatura cartii. Pielea pe care o folosim noi trebuie tratata, tabacita cu tanini vegetali", a mai spus seful centrului de restaurare.

Banii castigati din restaurarea cartilor ajung in bugetul Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, din care face parte si centrul de restaurare.

"Am avut o carte, daca imi aduc bine aminte, a costat 10.000 de euro. Restaurarea sa, 300 de euro. Depinde, este o munca migoasa in functie de atacurile suferite"
, a dezvaluit Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului National al Unirii Alba Iulia.

Prin mainile iscusite ale restauratorilor din Alba Iulia au trecut si carti de o insemnatate aparte, printre care si prima traducere integrala in limba romana a Noului Testament, din 1648, asa-numitul Nou Testament de la Belgrad.

VIDEO PROTVPLUS.RO