Postul Paştelui, o adevărată provocare pentru români. Produsele care înlocuiesc carnea
Una dintre cele mai mari provocări pentru cei care țin postul Paștelui este să aibă o alimentație cât mai echilibrată și diversificată.
Fasolea și cartofii nu mai sunt suficiente, aşa că magazinele sunt aprovizionate cu lapte vegetal, pateuri de post şi chiar mezeluri vegetale. Și restaurantele și-au adaptat meniurile și le oferă clienților alternative care să înlocuiască laptele, ouăle și carnea.
De la an la an apar tot mai multe alimente vegetale, care le înlocuiesc pe cele de bază. Fabricanţii mizează pe aceste produse, mai ales că aproape jumătate dintre români ţin măcar câteva zile de post, în această perioadă.
Mihaela Marin, reprezentant magazin bio: "Este o piaţă bogată, putem înlocui uşor laptele cu laptele vegetal de soia, de migdale, de caju, laptele de ovăz. Produsele tartinabile ca pateurile le putem înlocui cu pateuri vegetale, exista iaurturi vegetale, de migdale de soia, de caju".
Carnea poate fi înlocuită cu succes de produse din soia şi quinoa. Au apărut crenvurşti vegetali, chiftele, falafel şi pateuri cu ardei, vinete, anghinare şi chiar rucola. Untul este înlocuit de cremă din soia şi putem folosi maioneza fara ouă.
Pentru cei care, în general, se bucura de mâncăruri cu carne, lapte şi ouă, această perioadă de post este o adevărată provocare. Bucătarii apelează la creativitate, iar meniurile restaurantelor includ acum mai multe preparate pe bază de legume.
Iosif Ștefănescu, maestru bucătar: "Cât de creativ poate să fie un copil în magazinul de jucării, aşa trebuie să ne purtăm şi noi când ajungem la supermarket. Putem să folosim tot felul de salate, tot felul de fructe care au apărut. Era mai greu acum ceva vreme când tot romanul se limita la fasole şi cartofi. Supermarketurile ne oferă acum o gamă foarte variată de ierburi şi de produce congelate şi proaspete."
Cu puţină imaginaţie putem prepara un sote de spanac, ciuperci din cartofi cu trufe şi praz prăjit sau piure de mazăre, de morcovi cu legume blanchate, sparanghel, brocoli şi cârpăcio de sfeclă roşie. Sau putem face chiar o paella doar din legume.
Aşadar, pentru alimente exista suficiente alternative. Dar postul nu înseamnă doar abţinerea de la mâncărurile de dulce, ne amintesc preoţii. În această perioadă, credincioşii trebuie să încerce să fie mai buni şi mai înţelegători cu cei din jur.