Postul Paştelui, o adevărată provocare pentru români. Produsele care înlocuiesc carnea

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 20 Februarie 2018 18:22
Categorie: Social

Una dintre cele mai mari provocări pentru cei care țin postul Paștelui este să aibă o alimentație cât mai echilibrată și diversificată.

Fasolea și cartofii nu mai sunt suficiente, aşa că magazinele sunt aprovizionate cu lapte vegetal, pateuri de post şi chiar mezeluri vegetale. Și restaurantele și-au adaptat meniurile și le oferă clienților alternative care să înlocuiască laptele, ouăle și carnea.

De la an la an apar tot mai multe alimente vegetale, care le înlocuiesc pe cele de bază. Fabricanţii mizează pe aceste produse, mai ales că aproape jumătate dintre români ţin măcar câteva zile de post, în această perioadă.

Mihaela Marin, reprezentant magazin bio: "Este o piaţă bogată, putem înlocui uşor laptele cu laptele vegetal de soia, de migdale, de caju, laptele de ovăz. Produsele tartinabile ca pateurile le putem înlocui cu pateuri vegetale, exista iaurturi vegetale, de migdale de soia, de caju".

Carnea poate fi înlocuită cu succes de produse din soia şi quinoa. Au apărut crenvurşti vegetali, chiftele, falafel şi pateuri cu ardei, vinete, anghinare şi chiar rucola. Untul este înlocuit de cremă din soia şi putem folosi maioneza fara ouă.

Pentru cei care, în general, se bucura de mâncăruri cu carne, lapte şi ouă, această perioadă de post este o adevărată provocare. Bucătarii apelează la creativitate, iar meniurile restaurantelor includ acum mai multe preparate pe bază de legume.

Iosif Ștefănescu, maestru bucătar: "Cât de creativ poate să fie un copil în magazinul de jucării, aşa trebuie să ne purtăm şi noi când ajungem la supermarket. Putem să folosim tot felul de salate, tot felul de fructe care au apărut. Era mai greu acum ceva vreme când tot romanul se limita la fasole şi cartofi. Supermarketurile ne oferă acum o gamă foarte variată de ierburi şi de produce congelate şi proaspete."

Cu puţină imaginaţie putem prepara un sote de spanac, ciuperci din cartofi cu trufe şi praz prăjit sau piure de mazăre, de morcovi cu legume blanchate, sparanghel, brocoli şi cârpăcio de sfeclă roşie. Sau putem face chiar o paella doar din legume.

Aşadar, pentru alimente exista suficiente alternative. Dar postul nu înseamnă doar abţinerea de la mâncărurile de dulce, ne amintesc preoţii. În această perioadă, credincioşii trebuie să încerce să fie mai buni şi mai înţelegători cu cei din jur.

Postul Pastelui, cel mai lung si aspru de peste an, incepe luni. Cele doua zile in care credinciosii pot manca peste
Postul Pastelui, cel mai lung si aspru de peste an, incepe luni. Cele doua zile in care credinciosii pot manca peste
VIDEO PROTVPLUS.RO
Va vedem, Sibiu
”Vă vedem!” Se împlinește un an de când oamenii din Sibiu ies zilnic în stradă
Momentul magic din an în care toţi copiii îi scriu lui Moş Crăciun. Scrisoarea unor fraţi sărmani din Piteşti
Legea care stabileşte că patronul decide când îşi iau concediu angajaţii. Ce riscă cei care o încalcă
Busu este bine și se pregătește să revină cu Vremea și Problema lui Busu
Donații pentru pacienții nevoiași, oferite de personalul medical dintr-un spital din Botoșani
Socializarea s-a mutat aproape exclusiv în mediul virtual. Efectele acestei dependențe
maraton caritabi targu mures
Sute de oameni au alergat în Târgu Mureș ca să strângă bani pentru copiii săraci
Marian Godină, poveste revoltătoare despre un taximetrist și o mamă fără bani de cursă: ”I-a luat laptele!”
ProTV, lider de audiență cu ”Singur acasă”. Reacțiile românilor pe Facebook
Credincioșii s-au îmbrâncit la sfințirea noii biserici din Techirghiol: ”Ce faceți, săriți gardul?”
Aglomerație la Târgul de Crăciun din Capitală. Cozi la mâncare și la patinoarul cu acces gratuit
Târgul de Crăciun din Constanța și-a deschis porțile. Cum au fost întâmpinați vizitatorii