POSTUL PASTELUI. Retele propuse de restaurante si avertismentul parintelui Necula: "Nu e o obligatie de serviciu, e bucurie"
De luni, crestinii ortodocsi au intrat in cel mai lung post al anului. Cei care vor sa respecte Postul Pastelui trebuie sa se abtina de la carne, lapte si oua 49 de zile. In aceste conditii, restaurantele si bistrourile si-au adaptat meniurile.
„Burgerul vegetarian pe care il avem aici este facut din naut crud acompaniat cu dovlecel si vinete la gratar, sparanghel, rosii uscate, fulgi de ceapa deshidratata pe un pat de salata verde. O alta varianta ar fi bagheta cu anghinare, branza tofu pusa pe un pat de pesto cu ardei copti la gratar si masline feliate insotita de o minunata salata", spune patronul unui restaurant.
Meniurile de post sunt cele mai multe cu multe legume dar si paine, orez sau cartofi.
"E doar inceputul postului, zilnic avem si supe creme foarte multe pe baza de legume, ciorba de legume si asa mai departe”, explica Florin Ionescu, managerul unui bistro.
"Este tot mai mare cerinta de preparate de post fata de anii trecuti. De vreo 4-5 ani, tot mai mare e cerinta. Postul e o chestie de vegetarian, sa mancam un pic mai sanatos, ori pentru ca oamenii tin post pentru ca sunt credinciosi", crede Calin Negru - bucatar sef .
Dincolo de mancare, postul este unul sufletesc. Cel mai important este ca in aceasta perioada sa fim mai buni si sa incercam sa ne apropiem de Dumnezeu.
"Postul nu e veganic, dincolo de a nu bea si a nu manca inseamna a te aseza in linistea lui Dumnezeu, nu e obligatie de serviciu, e o bucurie. Este un mod al lui Dumnezeu de a se arata oamenilor si de a-i ajuta sa inteleaga adevaratul ritm al vietii. Sa vorbim mai putin, sa muncim mai atent, sa ne iubim mai cu grija, sa fim mai atenti la ce ne-a daruit Dumnezeu”, atentioneaza Parintele Constantin Necula.
Crestinii ortodocsi au 7 saptamani pana la Paste, iar cei catolici mai putin de doua saptamani.