Populația României migrează, mai nou, de la oraș la sat. Cum este explicat fenomenul

×
Codul embed a fost copiat

Românii prefera traiul la curte, în linişte, dar nu foarte departe de oraş şi cu toate facilităţile vieţii moderne. Statisticile arată că, în 2017, au fost mai mulţi cei care s-au mutat lângă oraşe decât cei care au venit de la sat în zone urbane.

Totul a fost posibil datorită dezvoltării comunelor, dar şi preţului mai mic al proprietăţilor față de cele din inima oraşului.

La doar 10 kilometri de Alba Iulia, pe malul râului Mureş, comuna Ciugud e o suburbie în care s-au mutat de la oraş multe familii. Uliţele sunt asfaltate şi curate, iar casele sunt racordate în totalitate la apă, canalizare, curent şi internet.

"Acum patru ani terenul arăta exact ca cel de lângă: teren arabil. Toţi sunt ingineri, medici, administratori de firme. Toţi de aici am stat toată viaţa la oraş"
, spune un localnic.

O familie de artişti a găsit aici liniştea de care avea nevoie.

Alexandru Pal, proprietar casa: "Toate facilităţi oferite de un oraş, de un municipiu, aici în mijlocul naturii... Nu aș mai sta niciodată la oraș."

Citește și
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Comunitatea îşi dezvoltă local propriile afaceri - magazine mici sau grădiniţe - ca să limiteze cât mai mult drumul la oraş.

Loredana Frisan
, proprietar casă: "În viitorul apropiat o să fie şi o grădiniţă, ceea ce pe noi ne încântă."

Gheorghe Damian, primar Ciugud: "Între cele două recensăminte am crescut cu peste 600 de locuitori. Dacă un mp de teren în urmă cu ceva ani se vindea cu 10-15 euro, astăzi se vinde şi cu 30 de euro mp."

Şi la Cluj, comuna Apahida creşte văzând cu ochii. De aici fac naveta zilnic în oraş aproape 3000 de persoane. 

În comuna Apahida, s-au mutat în ultimii ani aproape 6000 de persoane, majoritatea din Cluj-Napoca. În satul Dezmir au fost ridicate şiruri de case construite în acelaşi stil, iar cine locuieşte aici şi vrea să ajungă în oraş nu face mai mult de 15 minute cu maşina.

Comuna Miroslava se afla lângă Iaşi şi are peste 19.000 de locuitori. Autorităţile spun că în următorii 5 ani populaţia va ajunge la 50.000. Adriana e mama a doi copii şi spune că are tot ce-i trebuie aici: supermarketuri, sală de sport, cabinet medical şi salon de înfrumuseţare.

Adriana Cardaș, localnic: "Eram stresată, era aglomerat, fără loc de parcare, gălăgie, copii în faţa blocului. Acasă, aici, e linişte, maşina sta în siguranţă, copiii sunt mai protejaţi."

Eduard Stoica, director executiv primăria Miroslava: "Se construieşte foarte mult, avem 1000 de autorizaţii pe an."

Datele INS arata că, în 2017, 109.000 de români s-au mutat de la oraşe la sate, în timp ce numai 87.000 de români s-au mutat de la sate la oraşe.

Cristina Gavriluță, profesor universitar doctor Facultatea de Filosofie: "Tinerii care sunt dispuşi să facă şi naveta au o latură ecologică, o nostalgie a spaţiului verde, a casei pe pământ. Oamenii caută să-şi ridice case cât mai departe de aglomeraţia urbană, e o alergare către simplitatea vieţii şi linişte."

Specialiştii spun că dacă din anii '70 până în '97 se migra de la sat la oraş, din '97 încoace sensul s-a inversat. Pe lângă linişte şi condiţii decente, oamenii sunt atraşi şi de preţurile mai mici ale caselor în comparaţie cu oraşele.
 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Medicii de familie, o raritate în satele româneşti. Un singur medic la 1612 pacienţi
Medicii de familie, o raritate în satele româneşti. Un singur medic la 1612 pacienţi

În sute de localităţi din ţară nu mai exista niciun doctor. Aşa că, în disperare de cauză, unii primari cauta soluţii. Oferă stimulente financiare, cabinete renovate şi locuinţe gratuite, dar tot nu găsesc doritori.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.