Ponta:Cererile medicilor sunt legitime si normale,dar trebuie gasite solutii care pot fi si aplicate
Solicitarile medicilor si ale celor din sistemul de sanatate sunt legitime si normale, dar trebuie gasita o cale de mijloc intre lucrurile dorite si solutiile care pot fi efectiv aplicate, a declarat, vineri, premierul Victor Ponta.
"Mi se pare intotodeauna - si am spus lucrul asta - ca solicitarile medicilor si ale celor din sistemul de sanatate sunt legitime si normale, evident ca am incredere si au totusi un partener si in ministrul Nicolaescu, si in domnul Arafat, si in noul sef al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate pentru a gasi solutiile care se pot realiza. Intotdeauna trebuie gasita acea cale de mijloc intre lucrurile pe care ni le dorim si lucrurile pe care putem sa le facem, Pentru toate aceste masuri au sprijinul meu", a spus Ponta.
Joi seara, premierul Ponta a afirmat ca asteapta de la Ministerul Sanatatii si Colegiul Medicilor solutii posibile pentru rezolvarea problemei medicilor, aratand ca este nevoie de masuri sustenabile pe termen lung care sa nu afecteze cresterea economica, nu de decizii ca in cazul dublarii salariilor la profesori.
"Am foarte mare incredere ca dialogul intre ministrul Nicolaescu, Arafat si Astarastoae va identifica toate acele solutii care sunt posibile. Lucrurile care nu sunt posibile....dar exista toata buna-vointa, toata intelegerea asupra gravitatii fenomenului", a spus Ponta.
El a adaugat ca orice solutie bugetara trebuie discutata in Guvern, dar cu pastrarea trendului de crestere economica si venituri suplimentare la buget prin reorganizarea ANAF, astfel incat masurile sa fie sustenabile pe termen lung.
"Amintesc ca impreuna, cred ca am fost toti, cand am votat dublarea salariilor pentru profesori si dupa aia tot toti nu am stiut cum sa facem ca nu puteam sa le dam", a aratat Ponta.
Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoae, a declarat, miercuri, ca medicii si restul personalului din sistemul sanitar ameninta din iulie cu proteste, greve si chiar demisii, din cauza salariilor mici, a conditiilor de lucru si a modului in care sunt tratati angajatii din sanatate in Romania, Astarastoae spunand ca vorbeste in numele tuturor organizatiilor profesionale din sistem.
Personalul medico-sanitar reclama, in primul rand, salariile mici - echivalentul a 200 de euro pe luna pentru un rezident si, respectiv, 500 de euro in cazul unui specialist, dar si conditiile de lucru si modul in care este tratat de catre autoritati si chiar de catre unii pacienti.
Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat joi, pentru Mediafax, ca actiunile anuntate de Colegiul Medicilor din Romania au sustinerea organizatiei sindicale, el precizand ca acestea nu sunt impotriva Ministerului Sanatatii (MS), ci a celui de Finante si a Guvernului.